Pojačane mjere za suzbijanje korona virusa u Šangaju

Radnik u zaštitnom odijelu mjeri tjelesnu temperaturu tokom sesije vakcinacije protiv korona virusa (COVID-19) za starije osobe, u društvenom centru za zdravstvene usluge u okrugu Fengxian u Šangaju, Kina, 21. aprila 2022.

Kineske vlasti u Šangaju pojčale su u petak 22. aprila ofanzivu protiv virusa korona i pokrenule novu rundu testiranja širom grada, uz upozorenje stanovnicima da će trosedmično zatvaranje biti ukinuto tek kada prenošenje zaraze bude prekinuto.

Gradske vlasti su objavile da epidemija pokazuje "pozitivan trend" i da bi život u gradu mogao da se normalizuje uskoro, ako se ljudi budu držali striktnih propisa.

U gradu je registrovano 11 novih smrtnih slučajeva od COVID-19 za 21. april, saopštila je Opštinska zdravstvena komisija, dok ih je dan ranije bilo osam.

Potvrđeno je i 15.698 novih lokalnih asimptomatskih slučajeva zaraze, kao i 1.931 simptomatski slučaj. Ovi brojevi su nešto manji nego za 20. april.

Pojedini okruzi pooštrili su ograničenje kretanja, a neki su ih zadržali na snazi iako su ispunjeni kriterijumi za popuštanje i odobravanje stanovnicima da izađu iz svojih domova.

Pročitajte i ovo: Efektivno obuzdano širenje COVID-a u Šangaju

Vlasti su zaključale 25 miliona stanovnika komercijalnog centra Kine početkom aprila, nakon što je broj zaraženih počeo da raste. Stanovnici trpe pad prihoda, teško nabavljaju hranu, porodice su razdvojene, a u karantinima vladaju teški uslovi, piše Reuters.