Za dan preko 1.700 zaraženih koronom u Crnoj Gori, preminulo šest osoba

COVID centar u Podgorici, novembar 2021.

U Crnoj Gori je 1.747 novoinficiranih korona virusom, a šest osoba je preminulo od posljedica epidemije, saopštio je državni Institut za javno zdravlje (IJZ).

Broj aktivnih slučajeva dostigao je preko 7.000, od čega je polovina u Podgorici.

Iz Ministarstva zdravlja su 30. decembra saopštili da je počelo izdavanje EU COVID potvrda, kojima se potvrđuje da je osoba vakcinisana, testirana ili prebolovala infekciju prilikom boravka u inostranstvu.

Evropska komisija je još 21. decembra saopštila da je priznala COVID potvrde koje izdaje Crna Gora.

Pročitajte i ovo: EU priznala COVID potvrde iz Crne Gore

Potvrde se mogu naći na sajtu eZdravlje a građani ih u papirnoj formi mogu preuzeti kod izabranog ljekara ili na vakcinalnim punktovima.

Validna COVID potvrda je dokaz imunizacije drugom, odnosno trećom dozom vakcine. Kada je u pitanju imunizacija drugom dozom, period ne može da bude duži od šest mjeseci.

Vakcinacija tzv. buster, odnosno trećom dozom, za sada ima neograničenu validnost, navode iz Ministarstva.

Pročitajte i ovo: ​​​​​​​Zaštita od virusa zavisi od vakcine i od imuniteta

IJZ je danas objavio i nove preporuke o vakcinaciji protiv COVID-19.

Osobama starijim od 50 godina se preporučuju vakcine priozvođača Pfizer ili Moderna, navodi se u saopštenju, dok mlađi od 40 godina prednost treba da daju Pfizeru u odnosu na Modernu.

Treća doza se preporučuje tri do pet mjeseci nakon druge, i to Pfizer ili Moderna, nezavisno od toga koje su vakcine prethodno primili.

U Crnoj Gori prvu dozu vakcine do sada je primilo 45,7 odsto stanovnika, a drugu 43,9 odsto. Trećom je imunizovano oko 12 procenata građana.

Pročitajte i ovo: Više od 1.500 zaraženih u Crnoj Gori, pooštrene epidemiološke mjere

Iz Ministarstva zdravlja je 30.decembra saopšteno da je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović prijavila policiji da je na privatan mejl dobila anonimne prijetnje njoj i porodici. Policija se za sada ovim povodom nije oglašavala.

U aprilu je zbog sličnih prijetnji ministarki određeno 24-časovno policijsko obezbjeđenje.

Pročitajte i ovo: Policija istražuje prijetnje ministarki zdravlja Crne Gore

Od početka epidemije je u Crnoj Gori registrovano 168.328 slučajeva infekcije korona virusom, a preminulo je 2.407 oboljelih.