Korak ka boljoj zaštiti na radu: Smanjen broj povreda

Radnik u KAP-u

Stanje u oblasti zaštite na radu nije zadovoljavajuće, ipak, u nadležnim državnim organima ali i u sindikatu kažu da je u međuvremenu napravljen izvjestan napredak. U opoziciji, međutim, kažu da je teško govoriti o zaštiti na radu kada se radnicima uskraćuju čak i osnovna ljudska prava.

"Problematika u vezi sa zaštitom na radu je prethodnom tranzicionom periodu bila nepravedno zapostavljena, ali iz godine u godinu nastojimo da uvedemo što više propisa i dobre prakse po uzoru na Evropsku uniju", rekao je za naš program inspektor zaštite na radu i osnivač Udruženja zaštite na radu, Zlatko Popović koji smatra da se taj proces uspješno realizuje i konstantno poboljšava.

"Mogu da kažem da smo u toku prošle godine u odnosu na pretprošlu godinu za nekih 50 posto smanjili ukupan broj povreda na radu. Nije to samo zasluga nas inspektora kojih ima jako malo, nego je i sve veći broj poslodavaca svjestan značaja zaštite na radu tako da moramo nešto da pomjerimo u pozitivnom pravcu", ocjenjuje Popović.

Tema - zaštita na radu, u Crnoj Gori, se najčešće pokreće kada se dogode nesreće sa smrtnim ishodom. Posljednja tragedija se dogodila prije dva dana u blizini hotela Korali u Sutomoru kada su poginuli kosovski državljani: Rušit Ibra i Ekrem Bitići, a povrijeđeni: Sokolj Bitići, Aslan Dulaj i Mustafa Ibra, svi iz Prizrena.

Nesreća se dogodila kada se na radnike koji su radili na šalovanju budućeg betonskog zida obrušila velika količina zemlje.

Iz Uprave za inspekcijski nadzor je saopšteno da je inspektor zaštite na radu utvrdio da su stradali radnici imali sredstva i opremu lične zaštite, ali da im nijesu stvoreni uslovi za bezbjedan rad, kao i da nijesu imali zdravstveni pregled. Inspektor je izvođaču radova, preduzeću Kalamper iz Bara, privremeno zabranio rad dok se gradilište propisno ne obezbijedi i kaznio ga sa 200 eura, a eventualnu krivičnu odgovornost će utvrdjivati drugi državni organi.

Građevinski sektor najrizičniji

U Ministarstvu rada i socijalnog staranja kažu da problematika zaštite na radu nije u njihovoj nadležnosti, već inspekcije, a inspektor zaštite na radu, Zlatko Popović kaže da su upravo radnici na gradilištima najviše izloženi povredama i nesrećama na radu.

"U oblasti zaštite na radu i u čitavoj EU, pa i kod nas, je građevinski sektor najrizičniji tako da je u toj djelatnosti bilo najviše povreda na radu i već nekoliko godina 80 posto povreda se događa u građevini. Tokom prošle godine imali smo ukupno 45 povreda na radu , od toga sedam smrtnih slučajeva a od tih smrtnih slučajeva tri su bila u građevinskom sektoru. Najveći broj povreda na radu u građevinskom sektoru odnosi se na pad sa visine, što nije neka novina jer se to dešava svuda u svijetu", navodi Popović.

Velikom riziku od povreda, pa čak i gubitka života, izloženi su i radnici u industriji. Predsjednica Sindikata podgoričkog Kombinata aluminijuma, Sandra Obradović je, rekavši da se zaštiti na radu u KAP-u sada poklanja više pažnje nego ranije, govorila o prijetnjama po bezbjednost radnika:

"Glavni rizicvi su u proizvodnji u Elektrolizi i u pogonu Livnica gdje se radi sa tečnim metalom koji je izuzetno visoke temperature i na pećima gdje se metal lije. Može, ne daj Bože, da se desi da radnik upadne u ćeliju. Naravno, i prilikom dizanja tih kazana sa tečnim metalom kada moraju da zakače kontejner sa tim sadržajem, može da se dogodi da se kontjener otkači i da dođe do povreda kao što su opekotine i slično."

Član skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje i funkcioner opozicionog Demokratskog fronta, Novca Stanić kaže da je u situaciji kada su radnicima ugrožena osnovna ljudska prava, teško govoriti o zaštiti na radu. Stanić kaže da je neodgovornost vlasti proizvela postojeću opštu situaciju u koju se u potpunosti uklapa i pitanje zaštite na radu.

"Situacija u toj oblasti je ni bolja ni gora od opšte situacije u zemlji. Radnička klasa praktično više ne postoji kao neki definisan politički pojam. Radnici su potpuno obespravljeni, posebno se to odnosi na privatni sektor, čak ni ona osnovna ljudska prava im se ne garantuju a kamoli zaštita na radu. Radna snaga je postala najeftinija roba u Crnoj Gori. U situaciji kada je najteže naći posao ljudi su zahvalni za bilo šta i onda ne postavljaju pitanje ni zaštite ni drugih prava, sve dok se nesreća ne dogodi", zaključuje Stanić.