Komšić prekinuo intervju za novinsku agenciju iz Srbije zbog nepriznavanja genocida

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, Sarajevo, 18. oktobar 2021.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić prekinuo je u utorak, 9. novembra intervju za TV Tanjug, a povod za to je bio to što je novinar te televizije, dok je postavljao pitanje, izjavio kako smatra da je u Srebrenici počinjen "strašan zločin" i da nije saglasan sa presudama Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu da se desio genocid.

Tokom intervjua novinar je rekao kako se neće složiti sa konstatacijom da je bio genocid u Srebrenici, te da 'njegov stav nije bitan', ali Komšić je oštro odgovorio.

"Genocid je počinjen, tako piše u presudama Međunarodnog suda, genocid - a ne strašan zločin. Strašni su neki drugi zločini bili", rekao je Komšić.

No, novinar je rekao je kako je to Komšićev stav.

"To nije moj stav, to piše u presudama", poručio je Komšić.

Pročitajte i ovo: Poslanici Skupštine Srbije odbili raspravu o Srebrenici


Uslijedila je kratka polemika, nakon čega je predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao novinaru da "će morati s nekim drugim da radi intervju" i napustio prostoriju.

Snage Vojske Republike Srpske su tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine, ubile su oko 8.000 muškaraca i dječaka u Srebrenici i okolini.

Zločin u Srebrenici iz jula 1995. godine, jedini je koji se dogodio na prostoru bivše Jugoslavije, a koji je pred međunarodnim i domaćim sudovima okarakterisan kao genocid.

Za te je zločine do sada osuđeno 47 osoba na više od 700 godina zatvora.

Pročitajte i ovo: Aktivisti nastavljaju borbu za prekrečavanje murala Ratku Mladiću u Beogradu

Među osuđenima su Radovan Karadžić, prvi predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, te glavni komandant VRS-a Ratko Mladić.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, koristeći Bonnske ovlasti, nametnuo je 23. jula dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Od tada su krenule blokade rada institucija Bosne i Hercegovine, a Skupština RS-a proglasila zabranu negiranja genocida 'neprimjenjivom'.