Komemoracija u Kijevu za pale ukrajinske vojnike

Komemoracija je održana za dvojicu ukrajinskih vojnika, Serhija Konovala i Tarasa Petrišina, na kijevskom Trgu nezavisnosti, 8. aprila. Najbolji prijatelji služili su u istoj jedinici i poginuli na frontu 6. aprila u blizini grada Časiv Jara na istoku zemlje.

Pokopani su 10. aprila, dan prije nego što je ukrajinski parlament donio novi zakon za proširenje vladinih ovlasti za izdavanje obavijesti o mobilizaciji i ograničavanje izuzeća od služenja vojnog roka.

Konovalova supruga Olha (na slici) napisala je na Facebooku: "Bili su zajedno od početka i zajedno su udahnuli posljednji dah za nas. Za njih je ovaj rat završen".

Konoval je bio kum Petrišinovoj kćeri Anastasiji, koja je sada ostala bez oca i kuma.

Rodbina i prijatelji odaju počast poginulim borcima.

Konoval je prethodno služio kao bolničar 2014. Kada je Rusija pokrenula invaziju punog obima u februaru 2022., Konoval i Petrišin su zajedno volontirali.

Konoval je služio kao komandant u 2. streljačkom bataljonu 67. odvojene mehanizovane brigade sa Petrišinom kao njegovim zamjenikom.

Ožalošćena majka Serhija Konovala kleči kod kovčega svog sina.

Prijatelji i porodica poginulih tješe jedni druge. Na društvenim mrežama jedan od prijatelja je napisao da je Petrišin otišao da se bori uprkos tome što je bio lošeg zdravlja.

Ukrajinski vojnik gleda portrete svojih palih saboraca.

Ukrajinski vojnici odaju počast. Konoval i Petrišin poginuli su u blizini Časiv Jara, koji je sve više na meti ruskih napada. Bivši ukrajinski glavnokomandujući, general Valerij Zalužni, rekao je u februaru da je Ukrajini ove godine potrebno do 500.000 regruta.

Počasna garda se sprema da savije dvije zastave koje su uručene porodicama vojnika.