Kolekcija Filipa Andronika za Guinnessa: Omoti humanitarne pomoći iz opsade Sarajeva '92-96.

Eksponati izloženi u Muzeju ratnog djetinjstva u Sarajevu i tematska polica na kojoj je izložen dio od 2.000 prikupljenih primjeraka ambalaže humanitarne pomoći koje je tokom rata u opkoljenom Sarajevu prikupljao Filip Andronik (40) afirmisani strip crtač i stand-up komičar. Sa kolekcijom, koju je počeo stvarati kao jedanaestogodišnji dječak,  Andronik je ušao u Guinessovu knjigu rekorda po završetku rata 1996. godine.

Bosanskohercegovački crtač stripova Filip Andronik (40) ispred dijela zbirke od 2.000 primjeraka ambalaže humanitarne pomoći koju je tokom rata u opkoljenom Sarajevu počeo prikupljati kao jedanaestogodišnji dječak, ušao sa njom u Guinessovu knjigu rekorda 1996.. a nakon rata je kolekciju poklonio Muzeju ratnog djetinjstva u Sarajevu.

Naslovna stranica Guinnessove knjige rekorda za 1996. godinu i stranica u knjizi na kojoj je fotografija Filipa Andronika kao dječaka iz opsade Sarajeva koji skuplja omote humanitarne pomoći. Fotografisala ga je njemačka novinarka Ursula Meissner 1994. kada je radila za UNHCR. Tada Filipova kolekcija još nije bila gotova. Meissner je poslala pismo u kojem je obavijestila Guinnessa o Filipovoj kolekciji koja je postala rekord van konkurencije za najveću zbirku ambalažnih predmeta prikupljenih tokom opsade Sarajeva 1992-96. 

Omoti raznih vrsta slatkiša dobijenih u humanitarnoj pomoći ili paketima od rodbine dio su kolekcije od 2.000 primjeraka predmeta koje je tokom rata u opkoljenom Sarajevu prikupio Filip Andronik. Filip se sjeća razočaranja kada je od pripadnika mirovnih snaga UNPROFOR dobio čokoladicu čiji je omot već imao u svojoj zbirci.

Lanč paket sa komadima svinjske šunke jedan je od eksponata koji čine kolekciju od 2.000 prikupljenih primjeraka ambalaže humanitarne pomoći i predmeta koje je tokom rata u opkoljenom Sarajevu prikupljao Filip Andronik. Njegova porodica je bila jedina katolička porodica u ulazu zgrade u sarajevskom naselju Dobrinja i redovno je dobijala lanč pakete svinjetine. Andronik kaže kako je najveći izazov bio prikupiti svih 12 vrsta lanč paketa dijeljenih u humanitarnoj pomoći i morao je organizovati razmjenu sa vršnjacima.

Lanč paketi broj 5 špageti s mesom i broj 7 goveđi gulaš dio su kolekcije od 2.000 prikupljenih primjeraka ambalaže humanitarne pomoći i predmeta koje je tokom rata u opkoljenom Sarajevu prikupljao Filip Andronik. Sa kolekcijom, koju je počeo stvarati kao jedanaestogodišnji dječak, Andronik je ušao u Guinessovu knjigu rekorda i darovao je Muzeju ratnog djetinjstva u Sarajevu.

Konzerva govedine Icar jedan je od eksponata iz kolekcije koju čine 2.000 prikupljenih primjeraka ambalaže humanitarne pomoći i nešto manje drugih predmeta poput hugijenskih potrepština ili kutije cigareda koja je došla do porodice Filipa Andronika u paketu od rodbine.  

Konzerva skuše u salamuri jedan je od eksponata koji čine kolekciju od 2.000 prikupljenih primjeraka ambalaže humanitarne pomoći i predmeta koje je tokom rata u opkoljenom Sarajevu prikupljao Filip Andronik.

Konzerva Bonduelle kukuruza jedan je od eksponata koji čine kolekciju od 2.000 prikupljenih primjeraka ambalaže humanitarne pomoći i predmeta koje je tokom rata u opkoljenom Sarajevu prikupljao Filip Andronik. Andronik se prisjeća da je tada prvi put susreo sa konzerviranim kukuruzom.

Kutija cigareta Sarajevo koje je tokom rata proizvodila Fabrika duhana Sarajevo (FDS) i Knorr kocke za supu sa ukusom gljiva.

Konzerva Remia margarina jedan je od eksponata koji čine kolekciju od 2.000 prikupljenih primjeraka ambalaže humanitarne pomoći i predmeta koje je tokom rata u opkoljenom Sarajevu prikupljao Filip Andronik.

Bosanskohercegovački crtač stripova Filip Andronik pokazuje omot kutije cigareta Kim koje su stigle u paketu od rodbine ili prijatelja iz inostranstva. Kutija je dio kolekcije od  2.000 primjeraka ambalaže humanitarne pomoći i potrepština koje su stizale u paketima.

Bosanskohercegovački crtač stripova Filip Andronik pokazuje omot kutije cigareta koje su stigle u paketu od rodbine iz inostranstva. Kutija cigareta, koje su u ratu bile i platežno sredstvo tokom opsade Sarajeva '92-96.

Primjerak stripa Bosman, prvog bosanskohercegovačkog stripa o junaku Bosmanu koji se bori protiv 'najezde podivljalih četnika' koji sa brda pokušavaju zauzeti Sarajevo, jedan je od eksponata koji čine kolekciju od 2.000 prikupljenih primjeraka ambalaže humanitarne pomoći i predmeta koje je tokom rata u opkoljenom Sarajevu prikupljao Filip Andronik. Filip, koji je afirmisani strip crtač kaže da mu je bilo najteže da se rastane od stripa Bosnam kada je kolekciju poklonio Muzeju ratnog djetinjstva u Sarajevu.

Bosanskohercegovački crtač stripova Filip Andronik ispred dijela zbirke od 2.000 primjeraka ambalaže humanitarne pomoći koju je tokom rata u opkoljenom Sarajevu počeo prikupljati kao jedanaestogodišnji dječak, ušao sa njom u Guinessovu knjigu rekorda 1996. godine po završetku četvorogodičnje opsade. Kolekciju je poklonio Muzeju ratnog djetinjstva u Sarajevu.