Peking najavljuje kontra mere zbog Covid testova za putnike iz Kine

Red za kupovinu antigenog testa u kineskom gradu Hangžou

Peking je osudio u utorak, 3. januara, uvođenje obaveznog testiranja na Covid u desetak zemalja za putnike iz Kine i upozorio da bi mogao da uvede "kontra mere".

"Neke zemlje su uvele restrikcije za ulazak usmerene isključivo na kineske putnike. To nema naučnu osnovu i neke prakse su neprihvatljive", rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

"Odlučno se protivimo pokušajima da se manipuliše merama COVID-a u političke svrhe i preduzećemo recipročne kontra mere," dodala je.

Australija i Kanada su se ove nedelje pridružile rastućoj listi zemalja koje od putnika iz Kine zahtevaju da se testiraju na COVID-19 pre nego što se ukrcaju na let, dok se bori protiv epidemije koronavirusa u celoj zemlji nakon naglog ublažavanja ograničenja koja su bila na snazi tokom većeg dela pandemije.

Druge zemlje, uključujući SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Indiju, Japan i nekoliko evropskih nacija, najavile su oštrije mere protiv COVID-19 za kineske putnike zabrinute zbog nedostatka podataka o infekcijama u Kini i straha od mogućnosti širenja novih varijanti.

Maroko je potuno zabranio ulazak na svoju teritoriju svim putnicima iz Kine bez obzira na nacionalnost.

Pročitajte i ovo: EU će razmatrati zajednički odgovor na COVID situaciju u Kini

Kina, koja je tokom većeg dela pandemije držala svoje granice uglavnom zatvorene za strane državljane od 2020. godine usvojivši strategiju "nultog COVID" u cilju suzbijanja virusa, naglo je ublažila te mere u decembru.

Kineske vlasti su ranije saopštile da od 8. januara putnici iz inostranstva više neće morati da budu u karantinu po dolasku u Kinu, ali će ostati na snazi test na korona virus ne stariji od 48 sati pre dolaska na kinesku teritoriju.

Ta odluka se podudara sa očekivanom ponovnom dozvolom Kinezima da putuju u inostranstvo posle tri godine.

Pročitajte i ovo: SZO traži od Kine precizne i stvarne podatke o broju zaraženih korona virusom
Izvor: AP i AFP