Kina upozorila na prenos virusa poštom iz inostranstva

Redovi za testiranje u Tijandžinu, 12. januar 2022.

Kina je pozvala stanovništvo da nose maske i rukavice kada otvaraju poštu, posebno iz inostranstva, nakon što su vlasti sugerisale da je prvi slučaj soja omikron virusa korona otkriven u Pekingu mogao da stigne preko paketa iz Kanade.

Kako javlja agencija Rojters, vlasti su obećale da će pojačati dezinfekciju prekomorske pošte i insistiraju na tome da poštansko osoblje koje njome rukuje bude u potpunosti vakcinisano.

Mjere predostrožnosti dolaze manje od tri nedjelje prije početka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, u vrijeme kada nekoliko gradova radi na suzbijanju novih slučajeva infekcije virusom korona.

"Smanjite kupovinu robe u inostranstvu ili primanje pošte iz inostranstva", javila je državna televizija CCTV kasno u ponedjeljak uveče, 17. januara, u objavi na društvenim mrežama.

Pročitajte i ovo: U kineskom gradu Tjenđin ponovno testiranje svih 14 miliona stanovnika

Isti izvor poziva građane da se obavezno zaštite tokom primopredaje licem u lice i da nose maske i rukavice.

"Pokušajte da otvorite paket na otvorenom", navodi televizija.

Zvaničnici nadležni za zdravstvo rekli su da je osoba zaražena sojem omikron otvorila paket iz Kanade koji je bio prebačen preko SAD i Hong Konga i da se prenos preko paketa "ne može isključiti".

Slučaj je naglasio važnost "lične odbrane", navodi televizija.

Slične prijedloge o tome kako postupati sa paketima, ne samo onima iz inostranstva, dala je Nacionalna zdravstvena komisija na svom zvaničnom "Vi čat" nalogu i ponovo su ih objavile vlasti u gradovima Šangaju i Nandžingu.

Pročitajte i ovo: Uoči zimske Olimpijade, Kina pooštrava epidemijske mere

Kina je jedina smatrala da se virus korona može prenijeti putem uvoza hladne ili ohlađene robe, kao što su smrznuto meso i riba, iako je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) umanjila rizik.

U posljednjih nekoliko sedmica, Kina se bori sa ponovnim porastom slučajeva u nekoliko gradova, od kojih se neki odnose na visoko prenosivi soj omikron.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

Kina je u utorak, 18. januara, prijavila 127 novih lokalnih slučajeva sa potvrđenim simptomima, prenosi agencija Rojters.

Prema podacima univerziteta Johns Hopkins, Kina je zaključno sa 17. januarom vakcinisala 87,3 odsto stanovništva.