Vučić razgovarao sa ruskim i kineskim ambasadorima o Kosovu

Vojnici NATO-a patroliraju u blizini granice između Kosova i Srbije na Jarinju 28. septembra 2021. godine, dok međunarodna zajednica, predvođena Evropskom unijom, poziva na razgovore za ublažavanje tenzija između Beograda i Prištine.

"Kineska strana pridaje posebnu pažnju trenutnoj napetoj situaciji na severu Kosova i Metohije i smatra da jednostrano preuzeta akcija nije u interesu mira i stabilnosti regiona", saopšteno je nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ambasadorkom Kine Čen Bo, u Beogradu 29. septembra.

Kako se navodi u saopštenju iz Predsedništva Srbije, ambasadorka Čen prenela je zvanični stav kineske strane da međunarodna zajednica treba ravnopravno da tretira sve strane, jer dvostruki standardi ne idu u prilog rešavanju problema.

"Kineska strana poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije po pitanju Kosova i Metohije, razume i podržava legitimne zahteve Srbije, uključujući one po pitanju zaštite bezbednosti i legalnih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, u nadi da će svi dosad postignuti sporazumi dve strane biti strogo ispoštovani", navela je ambasadorka Čen zvanični stav kineske strane.

Predsednik Vučić se, kako se navodi u saopštenju, zahvalio predsedniku Siju i kineskoj državi i partiji na podršci po pitanju Kosova i Metohije.

"Srbija poštuje i voli Kinu i odlučna je u negovanju iskrenog srpsko-kineskog prijateljstvo", naveo je Vučić u čestitki koju je preko ambasadorke Čen Bo, uputio predsedniku Si Đinping povodom 1. oktobra, Dana osnivanja Narodne Republike Kine.

"Izuzetno sam ponosan što su sveukupni odnosi između Republike Srbije i Narodne Republike Kine na istorijskom vrhuncu, u trenutku kada imam čast i odgovornost da budem na čelu Republike Srbije. Posebno mi je zadovoljstvo da sa Vama sarađujem na svestranom unapređenju strateškog partnerstva naših zemalja. Duboko verujem u svetlu budućnost naših odnosa, zasnovanih na čeličnom prijateljstvu i strateškom partnerstvu i neraskidivim vezama između naša dva naroda", navodi se u čestitki predsednika Vučića predsedniku Kine Si Đinpingu.

Pročitajte i ovo: Put Kine preko ulaganja do političkog uticaja u centralnoj i istočnoj Evropi

Studija, koju je 9. septembra objavio bugarski Centar za proučavanje demokratije, navodi da se sve veći ekonomski uticaj Pekinga u zemljama centralne i istočne Evrope u posljednjoj deceniji poklopio s padom pravnih standarda i standarda upravljanja te da izaziva zabrinutosti zbog očuvanja životne sredine i povećanja duga u regiji.

Vučić i sa ambasadorom Rusije o Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se 29. septembra, i sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, i zahvalio na podršci zvanične Moskve na zaštiti teritorijalnog integriteta Srbije, kada je reč o Kosovu.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije, ambasador Bocan-Harčenko je rekao da Moskva sa velikom zabrinutošću prati situaciju na severu Kosova.

Harčenko je dodao, kako se navodi u saopštenju, da odgovornost za nastalu krizu na Kosovu, leži na privremenim institucijama u Prištini, koje krše i ne ispunjavaju sporazume koji su ranije potpisani.

Ruski ambasador je dodao i da srpska strana deluje sa najvećom odgovornošću, dok Priština ne pokazuje nijedan znak da je za traženje kompromisnog rešenja.

Predsednik Vučić i ambasador Bocan-Harčenko su razgovarali i o zajedničkim srpsko-ruskim projektima u sklopu priprema za novo zasedanje Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju i posetu potpredsednika ruske vlade Jurija Borisova.

Pročitajte i ovo: Rusija se iz blizine informiše o Jarinju

Kako je ranije javila Radio Slobodna Evropa, ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko, posetio je 26. septembra sa ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem deo snaga Vojske Srbije koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti u vojnoj bazi "Rudnica", u blizini grada Raška, na pravcu ka graničnom prelazu Jarinje, na granici sa Kosovom.

U ovoj delegaciji bio je i vojni ataše ruske vojske u Beogradu Aleksandar Zinčenko.

Prisustvo ruskih zvaničnika, u pratnji srpskih, u objektima Vojske Srbije na samoj granici Srbije i Kosova je konfuzna poruka Beograda koja može naići na osude od strane zemalja Zapada, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) 28. septembar spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić.