Povrijeđeni italijanski vojnici KFOR-a vratili se u Italiju

Povređeni vojnici KFOR-a tokom sukoba u Zvečanu 29.maja 2023.

Misija NATO-a na Kosovu, KFOR, saopštila je 5. juna da se 15 italijanskih vojnika vratilo kući na liječenje.

Kako se navodi u saopštenju KFOR-a, 11 od njih povrijeđeni su tokom sukoba 29. maja u Zvečanu, dok je osmoro upućeno iz kampa Villagio Italia u Peći na medicinske tretmane.

"Danas se 15 od 19 vojnika vratilo u Italiju i prebačeni su u italijansku vojnu bolnicu 'Celio' na dalje liječenje. Ostali će se oporaviti u ambulanti u sjedištu KFOR-a i uskoro bi trebalo da se vrate svojim dužnostima", navodi se u saopštenju KFOR-a.

Istog dana, NATO je saopštio da je na Kosovo počelo da stiže pojačanje od 500 vojnika iz Turske.

Pročitajte i ovo:

Turski specijalci stigli na Kosovo da pomognu KFOR-uZapovjednik KFOR-a ozlijeđenim vojnicima: Spriječili ste brojne civilne žrtveDodatnih 700 vojnika NATO stiže na Kosovo, objavio Stoltenberg

NATO je saopštio da će ove trupe pojačanja ostati na Kosovu "koliko god bude potrebno" i da je još jedan bataljon stavljen u stanje pripravnosti za raspoređivanje na Kosovu u slučaju potrebe.

Od 29. maja lokalni Srbi iz sjevernih opština - Zvečan, Leposavić i Zubin Potok - protestuju da se protive ulasku novih albanskih predsjednika opština u opštinske zgrade.

Situacija je eskalirala 29. maja u Zvečanu, nakon što su se srpski demonstranti sukobili sa pripadnicima KFOR-a. Povrijeđeno je 30 pripadnika mirovnih snaga i 52 Srba.

BLOG UŽIVO U Severnoj Mitrovici mirno

Šef NATO-a Jens Stoltenberg najoštrije je osudio nasilje nad pripadnicima KFOR-a.

Nasilje je navelo NATO da pošalje dodatnih 700 vojnika na Kosovo, pored 4.000 vojnika koji su već u zemlji.