Katnić: Evropska komisija nije kritikovala rad specijalnog tužilaštva Crne Gore

Glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić

Tri osobe osumnjičene su da su sa svojom kriminalnom grupom švercale cigarete i prale novac, oštetivši državu Crnu Goru za oko 18 miliona eura, saopštio je na konferenciji za novinare, 15. oktobra, tužilac Saša Čađenović.

Objavljeni su i inicijali osumnjičenih koji su uhapšeni 8. augusta u akciji "Arka", tokom koje je u Podgorici zaplijenjeno 1.243 paketa cigareta, pronađenih u šleperu bjelopoljskih tablica.

Evropska komisija je u posljednjem izvještaju o napretku izrazila zabrinutost zbog nelegalne trgovine preko Crne Gore, posebno kada su u pitanju duvanski proizvod.

Istaknuta je potreba da se efikasnije i proaktivnije kontroliše Luka Bar, kao tačka posebno izložena riziku od krijumčarenja.

Pročitajte i ovo: Marović prvi put u javnosti četiri godine nakon bijega u Srbiju

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je rekao da Evropska komisija (EK) nije kritikovala rad Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) u svom izvještaju.

"Piše da su postignuti izvjesni rezultati. Stoji da nisu postignuti rezultati u vezi cigareta, ali da to nisu rezultati kao prošle godine, kada su bili sjajni", rekao je Katnić.

Katnić je rekao i da su od INTERPOL-a iz Liona dobili objašnjenje zbog čega je ukinuta potjernica protiv biznismena Duška Kneževića i da trenutno pregledaju tu dokumentaciju.

Pročitajte i ovo: Šta poslije povlačenja Interpolovih potjernica za Kneževićem i za 'Državni udar'?

Interpol je u Lionu 31. jula povukao tri potjernice za Duškom Kneževićem, nakon što je usvojena žalba njegovog advokatskog tima.

Protiv Duška Kneževića su u Crnoj Gori podignute tri optužnice – za organizovanje kriminalne grupe, pranje novca i zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju.

U odluci Komisije za kontrolu međunarodnih potjernica piše da “postoji prevlađujuća politička dimenzija slučaja i Interpol bi samim tim mogao da posluži kao sredstvo za “politički motivisane aktivnosti, čime bi se negirala njegova - INTERPOL-ova, neutralnost”.