Karadžićev glavni istražitelj ispitan o svojoj ulozi u Srebrenici

Milomir Savčić

Suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavljeno je iskazom generala Milomira Savčića, bivšeg zapovjednika 65. zaštitnog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), koji je ujedno i glavni istražitelj tima obrane optuženog.

Nakon što je Karadžiću potvrdio da je napad na Zaštićenu zonu Srebrenica isprovociran od strane Armije Bosne i Hercegovine, zbog napada na Glavni štab VRS-a, Savčića je haško tužiteljstvo suočilo s niz neugodnih pitanja o više od 1000 bošnjačkih zarobljenika u rukama njegovih podređenih, a koji su do 17. srpnja 1995.godine - svi poubijani.

Tužiteljstvo je pokazalo niz transkripata presretnutih razgovora oficira bosanskih Srba, a Savčić je potvrdio kako se više puta čuo sa zapovjednikom vojne policije koji je bio zadužen za oko 1000 zarobljenih muškaraca i dječaka kod nogometnog stadiona u Novoj Kasabi.

Tužitelj Julian Nicholls je pokazao zapovjed kojom Savčić naređuje vojnoj policiji da smjesti zarobljenike u zatvoren prostor, kako bi se spriječilo njihovo snimanje iz zraka bespilotnih letjelica NATO saveza te sakrili dokazi o njihovom postojanju.

„I zato ste pokušavali sakriti ljude u zgrade i prebacite ih na mjesta kao što je skladište u Kravici i škola Vuk Karadžić u Bratuncu?“, konstatirao je tužitelj.

Podsjetimo, zarobljenici su odvoženi u zatočeničke objekte neposredno prije pogubljenja, dok ih je oko 1000 odmah ubijeno u skladištu Kravica.

Umirovljeni general Savčić pravdao se kako je naređenje iz Glavnog štaba VRS-a za smještaj zarobljenika u zatvorene objekte izdao prvenstveno iz sigurnosnih razloga, u vezi vojnih policajaca koji su ih čuvali, a ne prikrivene namjere da se sakriju prije pogubljenja.

„Gospodine tužitelju ja ništa nisam pokušavao niti sam prebacivao....Tu je odnos snaga bio 20 naprema 1 između zarobljenih i onih koji su ih osiguravali pa možda i više. I da se dogodilo da u takvom stanju dočekamo noć, pitanje je da li bi itko od tih mojih vojnika preživio i pitanje je uopće – što bi bilo“, pokušao je pojasniti cilj svoje zapovjedi Savčić koji je u glavnom iskazu ustvrdio – da nije bilo nagovještaja ubijanja zarobljenika.

Umjesto vojnih policajaca VRS-a, iduću noć nisu dočekali upravo zarobljenici sa stadiona u Novoj Kasabi. Tvrdnje Savčića da su zarobljenici prethodno odvezeni u zatvorene objekte iz sigurnosnih razloga, a ne pokušaja prikrivanja zločina koji je uslijedio - tužitelj Nicholls je osporavao riječima iz same svjedokove zapovjedi.

„Onda je moglo pisati o tome – da treba osigurati zarobljenike unutar objekata prije noći, a ne pisati – da ih treba maknuti kako ne bi bili fotografirani iz zraka, zar ne?“, ispitivao je tužitelj.

Vaš browser nepodržava HTML5

Tužiteljstvo i Savčić različito o cilju premještanja zarobljenika u zatvorene objekte


Kao zadnjeg svjedoka prije višetjedne ljetne pauze Karadžić je izveo Franca Kosa, bivšeg pripadnika 10. diverzantskog odreda VRS-a koji je osuđen na kaznu od 35 godina zatvora zbog učešća u streljanju oko 1200 srebreničkih zarobljenika na farmi Branjevo kod Zvornika.

Užasni detalji masovnog pogubljenja i ispovijest čovjeka koji je u Srebrenici postao masovni ubojica i čovjek „sa psihičkim problemima koji pije tablete“, završiti će se u četvrtak.