Borba vatrogasca sa požarima kod Černobila

Požari su izbili 10. aprila u okviru izolovane zone, široke 30 km, nedaleko od nekadašnje nuklearne elektrane Černobilj. Vršilac dužnosti direktora ukrajinskog državnog Ekološkog inspektorata Jehor Firsov je rekao da su vatrogasci 14. aprila konačno uspeli da ugase požar.

Požar u izolovanoj zoni oko Černobilja u blizini sela Rahjavka, 5. aprila.

Ukrajinski vatrogasac se bori protiv požara blizu sela Rahjavka, 10. aprila. Požari su počeli 3. aprila u zapadnom delu nenaseljene i izolovane zone oko Černobilja. Kasnije su proširili i na okolne šume.

Pogled iz ptičije perspektive na požare oko Černobilja, 12. aprila. Ukrajinska nacionalna policija je rekla da je privela dve osobe zbog sumnje da su podmetnuli početni požar.

Fotografija iz vazduha pokazuje kako šuma u blizini Černobilja izgleda nakon požara, 12. aprila.

Oblak dima koji se nadvio nad Černobilje, 10. aprila. Organizacija "Grinpis Rusija" je upozorila da su požari bili mnogo veći nego što su ukrajinske vlasti želele da priznaju i da je postojao rizik od radijacije. 

Dim i vatra su šumi u blizini Černobilja dale jeziv narandžasti sjaj, 10. aprila. Zvaničnici iz Službe za vandredne situacije Ukrajine su rekli da je radijacija u tom regionu, kao i u glavnom gradu Kijevu, bila u granicama dozovljene.

Ukrajinski vatrogasac blizu sela Rahjavka. Više od četiri stotine vatrogasaca je pokušavalo da ugasi požare.

Oblaci dima blizu nuklearne elektrane.

Pogled sa krova nuklearne elektrane Černobilj, 10. aprila. "Grinpis Rusija" je upozorila da je jedan od plamena izbio samo kilometar od nekadašnjeg nuklearnog postrojenja.

Satelitska slika, koju je uradio Sektor za upravljanje resursima u okviru NASA, prikazuje okolinu Černobilja. Srebrni pravouganik na levoj strani mape prikazuje nuklearnu elektranu. Crveni i narandžasti kvadrati pokazuju gde su 13. aprila postojali požari.

Merač pokazuje povećan nivo radijacije u blizini sela Volodimirivka blizu černobiljske zone, 5. aprila.

Skoro stotinu vatrogasnih kola je korišćeno u borbi protiv požara.

Ilegalno naseljena kuća u blizini sela Stara Makrivka u oblasti Poliske zahvaćena je požarima, 9. aprila. Mnogo napuštenih sela je izgorelo u ovoj oblasti.

Tri aviona i tri helikoptera su korišćena za gašenje požara vodom iz vazduha. Do 13. aprila više od 530 tona vode je prosuto iz vazduha, pokazuju podaci Centra za vanredne situacije.
 

Teška mašinerija je preorala više od 100 kilometara zemlje, kako bi zaustavila širenje požara.

Ova fotografija iz vazduha je usnimljena 12. aprila i pokazuje šumu koja gori u zatvorenoj zoni Černobilja širokoj 30 km. 

Izgorela drveća nakon požara u regiji Poliske, 12. aprila. Visoki zvaničnik iz Sektora za vanredne situacije Volodimir Demčuk je rekao da vatra nije predstavljala pretnju po nuklearnu elektranu.