Kako biti Finac: Vodič za sovjetske špijune

Korištenje salvete – stavite salvetu na koljena, ne umećite je u kragnu. Možete je koristiti za brisanje ruku i usana. Ovako oni jedu viljuškom (ne pomažite se nožem).

Uzmite hljeb rukama, onda ga stavite na tanjir sa lijeve strane. Nož i viljuška sa obje strane tanjira ukazuju da gost još uvijek jede.

Dok jedete, hljeb se maže puterom. Kuglice putera su na desnoj strani tanjira. Kuglica putera se uzima nožem sa lijevog tanjira stavlja na hljeb i maze, onda se nož mora vratiti na prvobitno mjesto.
 

Ovako se drži čaša (ne za nožicu). Vino, vodka i druga alkoholna pića piju se u gutljajima (2-3 doze po čaši). Finci se ne kucaju čašama već ih podižu do nivoa usana kako bi nazdravili.

Nakon jela, kašika i viljuška se stavljaju zajedno na tanjir, što signalizira da je gost završio sa jelom. Konobar će onda donijeti sljedeće jelo.   
 

Švedski sto:
Cijena ručka je 400 do 500 finskih maraka (finska valuta koja se koristila prije eura do 2002.). (…) Ne preporučuje se da se stavlja mnog hrane na tanjire, bolje je posluživati se nekoliko puta sa postavljenog stola.
 
Sjedenje na otvorenom:
Obavezno je skinuti šešir. Ovdje nije običaj da se požuruju konobari. Strpljivo čekajte: konačno, došli stet u da se odmorite.

Postavljanje stola za služenje kafe: Kašičica za šećer je u posudi za šećer, ali njome nemojte miješati kafu u šoljici.
 
Ne dirajte džezvu ili posudu za kafu – to je posao konobara. Sjedite – oni će vam nasuti piće.

Ako nema kašičice ili držača za šećer, šećer uzim se rukama. Nije običaj da se iz posude za šećer uzima vašom kašičicom.
 
Miješanje kafe: Nemojte da zvonite kašičicom, sve radite tiho i ne privlačite pažnju na sebe.

Oblačenje:
Vezivanje kravate: Molim vas obratite pažnju da čvor mora biti mali.

Čitanje knjige: Nemojte da se opružite, neka vaše držanje bude skromno.

Nošenje džempera: Ne uvlačute džemper u pantalone.
Džemper treba biti zakopčan ali se nosi sa kravatom.

Na autobuskoj stanici: Obratite pažnju na to kako se ljudi oblače i ponašaju. Uobičajeno pokrivalo za glavu ruralnih lokalaca je kačket.

Na pijaci, čak i kada nose dobro odjelo, nose i ranac.

Prevoz:
Tramvaj: Uđite u tramvaj tamo gdje i drugi ulaze, obično na zadnja vrata. Običaj je hodati sa desne strane pločnika. Trebate hodati polako, pomalo se gegajući.
 
Bicikl je uobičajeno prevozno sredstvao u ruralnim dijelovima i manjim gradovima. Ovako se bicikl ostavlja na ulici ako nema mjesta za parkiranje bicikla.

Trajekt: Obratite pažnju kako se bicikli i lične stvari kače na autobus (na krov).
 
U autobusu: Pri krovu se nalazi mrežasta polica na koju možete da stavite stvari – šešir ili kapu, novine, rukavice, itd., ali ne i kofer. Postoji poseban pretinac za kofer u zadnjem dijelu autobusa.

Prije nego što sjednete pored nekoga, trebate pitati za dozvolu.