Johnson: Dokazi sugerišu da je novi soj virusa smrtonosniji

Građani u Londonu

Rani dokazi sugerišu da je nova varijanta korona virusa koja se pojavila u Velikoj Britaniji možda smrtonosnija, rekao je premijer te zemlje Boris Johnson.

Podatke su proučavali naučnici iz Savjetodavne grupe za nove i respiratorne prijetnje virusima, koja je o tome informisala vladu Velike Britanije.

Međutim, svi dokazi su još u preliminarnoj fazi.

Studije su već pokazale da se novi soj virusa brže širi.

Nova varijanta prvi put je otkrivena u Kentu u septembru. Od tada je postala dominantna verzija virusa u Engleskoj i Sjevernoj Irskoj, a proširila se u više od 50 drugih zemalja.

"Osim što se brže širi, čini se da sada postoje i neki dokazi da bi nova varijanta - varijanta koja je prvi put identifikovana u Londonu i na jugoistoku - mogla biti povezana i sa višom stopom smrtnosti”, rekao je Johnson, prenosi BBC.

Vaš browser nepodržava HTML5

Vakcine deluju i na novi soj korone

Dokazi dolaze od matematičara koji analiziraju trendove u broju ljudi koji umiru od nove i stare varijante virusa.

Sir Patrick Vallance, glavni vladin naučni savjetnik, rekao je da dokazi o smrtnosti "još nisu snažni".

"Želim naglasiti da postoji velika neizvjesnost oko ovih brojeva i da nam treba više rada da bismo imali preciznije podatke, ali očito je zabrinjavajuće da ova vrsta ima veću stopu smrtnosti, kao i da se lakše prenosi."

Čini se da je nova varijanta smrtonosnija za oko 30%.

Na primjer, na hiljadu 60-godišnjaka zaraženih starom varijantom, moglo bi se očekivati da će njih 10 preminuti. Ali, ako su zaraženi novom varijantom virusa procjene su da bi moglo preminuti oko 13 osoba.