Jedna osoba poginula, šteta se još zbraja nakon snažnog zemljotresa na jugu BiH

Posljedice zemljotresa u Ulici maršala Tita u Mostaru, 23. april 2022.

Jedna osoba je poginula, dok je više osoba zadobilo lakše povrede u zemljotresu koji je u petak, 22. aprila, nešto iza 23 sata pogodio jug Bosne i Hercegovine (BiH), saopštila je civilna zaštita u subotu.

Iz Operativnog centra Civilne zaštite i vatrogastva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), sa sjedištem u Mostaru, na jugu BiH, 23. aprila je saopšteno da je zemljotres bio jačine 5,6 stepeni prema Rihteru, a epicentar je bio u mjestu Strupići u Berkovićima, nedaleko od Stoca.

Policija ispred kuće na koju se srušila stijena, Stolac, 22. april 2022.

U Stocu je poginula Elmira Sefo, rođena 1994. godine, kada se dio brda obrušio na njenu porodičnu kuću.

Iz kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) je rečeno da su tri osobe s ozljedama iz Stoca prebačene u Kantonalnu bolnicu "Dr. Safet Mujić" u Mostaru, ali jedna je preminula zbog posljedica povreda.

Pročitajte i ovo: U snažnom zemljotresu u Hercegovini poginula jedna osoba

Članovi Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, uputili su telegrame saučešća porodici tragično preminule djevojke.

Komšić je osim toga posjetio porodicu preminule Sefo u bolnici.

Član Predsjedništva BiH, Željko Komšić (D), u posjeti bolnici u Mostaru, 23. april 2022.

Džaferović i Komšić su obišli porodičnu kuću tragično nastradale, a nakon susreta sa članovima porodice, Džaferović je poručio da se radi o teškoj situaciji, jer je jedan mladi život izgubljen, ali da će materijalna šteta biti nadoknađena.

Istaknuo je kako je prije polaska razgovarao s federalnim premijerom Fadilom Novalićem i federalnim ministrom za izbjegla i raseljena lica Edinom Ramićem i što se toga tiče oni će uraditi sve da se ova šteta sanira.

Na području Stoca šteta je nastala na nekoliko porodičnih kuća, na Osnovnoj školi i Domu zdravlja Stolac.

Iz MUP-a je rečeno da se materijalna šteta još zbraja te da građani i dalje prijavljuju štetu.

Oštećene prostorije Doma zdravlja u Stocu, 22. april 2022.

U Berkovićima, gdje je bio epicentar zemljotresa, pričinjena je manja materijalna šteta.

"Nestalo je struje u ovoj opštini, ali je kvar brzo popravljen", kazao je za RSE načelnik opštine Berkovići Nenad Abramović.

Iz civilne zaštite HNK je rečeno da je zbog zemljotresa "nastala materijalna šteta na ruševnim objektima i odroni na putnim pravcima Stolac – Mostar, Stolac – Neum, Stolac – Ljubinje i Stolac – Berkovići".

"Tokom noći djelatnici Komunalnog Stolac i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Stolac su raščišćavali prometnice po gradu uslijed pada žbuke i kamenja sa ruševnih zgrada", navodi se u izvještaju OC-a CZV-a HNK-a.

Intervencija vatrogasaca nakon zemljotresa, Mostar, 22. april 2022.

Na području Mostara došlo je do manjeg obrušavanja cigle i građevinskog materijala sa krova objekta na saobraćajnicu, bez posljedica, dodaju iz Civilne zaštite.

Vatrogasci su intervencijom ubrzo nakon toga omogućili nesmetano odvijanje saobraćaja, navodi se u izvještaju.

Na području Čapljine, na više objekata je nastala materijalna šteta, kao i na više parkiranih vozila, usljed pada crijepa.

U tom gradu, četiri osobe sa lakšim povredama su zatražile medicinsku pomoć.

Dodik najavio pomoć za Ljubinje

Ranko Radić, rukovodilac Civilne zaštite u Ljubinju, koje se nalazi tridesetak kilometara od Stoca, za RSE je izjavio da u tom gradu ima oštećenih automobila, krovova i dimnjaka.

Načelnik Ljubinja, Stevo Drapić, rekao je za agenciju Srna da je najveće oštećenje pretrpjela zgrada opštine, a da je na građevinskoj struci da procijeni da li se ona može sanirati i može li se više u njoj boraviti.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za agenciju Srna da će opštini Ljubinje biti upućeno 500.000 KM (250.000 evra) kao vid hitne pomoći za saniranje štete.

Pročitajte i ovo: Zemljotres od 3,5 po Rihteru registrovan u centralnoj BiH

Dodao je da je dogovoreno i da dio građevinske operative iz Trebinja i okolnih mjesta bude upućen u Ljubinje.

Vatrogasna jedinica u Trebinju nije imala prijavljenih slučajeva štete u ovom gradu, koji se nalazi oko 80 kilometara južnije od epicentra zemljotresa, potvrđeno je za RSE.

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS - jedan od dva bh. entiteta) Radovan Višković, rekao je Srni da će Vlada pomoći hercegovačke opštine koje su pogođene zemljotresom.

"U dogovoru sa načelnicima lokalnih zajednica biće hitno formirane opštinske komisije sa zadatkom da što prije evidentiraju i utvrde razmjere štete. Stavio sam im na raspolaganje sve raspoložive kapacitete Vlade da bi što prije počeli sanaciju štete i obnovu oštećenih objekata", istakao je Višković.

Zemljotres se osjetio u regionu

Podrhtavanje tla osjetilo se i u drugim gradovima BiH kao i u susjednim zemljama.

Prema podacima Evromediteranskog seizmološkog centra, zemljotres je registrovan na dubini od oko pet kilometara.

Željeznički saobraćaj od Podgorice ka sjevernom dijelu Crne Gore, na pruzi Beograd - Bar, je u prekidu, naveli su iz Željezničkog prevoza Crne Gore.

Komisija je bila na licu mjesta, a saobraćaj bi, prema njihovoj procjeni, trebalo da bude večeras uspostavljen.

U Crnoj Gori osjetio se zemljotres koji je registrovan u Hercegovini.

Stanovništvo u Podgorici bilo je jako uznemireno, jer je podrhtavanje tla dugo trajalo, a tresli su se zidovi i namještaj.

Ovaj potres osjetio se i u regionu, čak i u Trstu, u Italiji. Na društvenim mrežama ljudi navode da su na sjeveru Italije osjetili podrhtavanje tla upravo u vrijeme kada se dogodio zemljotres u BiH.

Pročitajte i ovo: Zemljotres jačine 4,7 stepeni pogodio jug Hrvatske

Mediji navode da su zemljotres osjetili i stanovnici u Puli, u Istri, ali i na ostrvu Visu, Braču, Hvaru, na poluostrvu Pelješcu.

Podrhtavanje se osjetilo i u južnoj Dalmaciji, u gradu Dubrovniku i okolini, gdje su mnogi izašli na ulice, ali i u Zadru, Šibeniku i Splitu.

Zemljotres je uznemirio i stanovnike sjevernih dijelova Albanije.