Posjetioci Zapadne obale ipak neće morati prijavljivati u kakvom su odnosu s Palestincima

Palestinske nevjeste sjede na pozornici tokom ceremonije masovnog vjenčanja u gradu Jerihonu na Zapadnoj obali, 28. januar 2014.

Izrael je 4. septembra, navodno pod pritiskom SAD i evropskih vlada, objavio izmijenjene propise za ulazak stranaca na Zapadnu obalu i oni neće morati prijavljivati svoj odnos sa Palestincima.

Odjeljenje Ministarstva odbrane Izraela, COGAT, zaduženo za palestinske civilne poslove, objavilo je nacrt propisa u februaru, a bilo je planirano da stupe na snagu u julu, ali ih je odložio Vrhovni sud.

Izmjenjeni dokument će stupiti na snagu 20. oktobra, javili su izraelski mediji 4. septembra.

podsjetite se Strani posjetitelji Zapadne obale moraju prijaviti Izraelu ljubavnu vezu s Palestincima

U njemu je uklonjen zahtjev da stranci koji ulaze na okupiranu Zapadnu obalu moraju obavijestiti izraelske vlasti u roku od mjesec dana o vjeridbi, vjenčanju ili početku zajedničkog života sa Palestincima.

Prvobitno je bilo predviđeno da ako odnos sa strancem započne kada stigne na tu teritoriju onda ovlašteni zvaničnik odjeljenja mora biti informisan u roku od 30 dana o tome i to pismeno.

Uz to se Palestinskoj upravi se mora podnijeti molba za formalizovanje statusa.

COGAT je uklonio nacrt dokumenta iz februara s interneta i zamijenio ga sa novom verzijom na 90 strana datiranom 4. septembra.

Novi nacrt takođe omogućava produženje viza za strance od 90 na 180 dana i uklonjena su ograničenja za posjetioce predavače i studente na palestinskim univerzitetima, a bilo je predviđeno da može doći 100 profesora i 150 studenata godišnje.

Izrael je takođe pristao da probni period traje dvije godine i da se tokom tog perioda mogu izmijeniti propisi.

Uprkos izmjenama i objavljivanju revidiranih propisa, vlada SAD-a je i dalje zabrinuta i američki ambasador u Izraelu Tom Nides je to potvrdio.

Ambasador je objavio u saopštenju da od februara ambasada SAD-a u Jerusalemu, Kancelarija SAD-a za palestinske poslove i on sarađuju sa vladom Izraela na utvrđivanju propisa i najavio da će se tako nastaviti do primjene i tokom dvije godine probnog perioda.

On je rekao da ga i dalje brinu ti propisi, a posebno uloga COGAT-a u utvrđivanju da li je osoba pozvana u palestinske obrazovne ustanove kvalifikovana da uđe na Zapadnu obalu.

U saopštenju se ističe važnost transparentnosti, te fer i jednakog tretmana svih građana SAD-a i drugih stranaca koji putuju na Zapadnu obalu.

Pročitajte i ovo: Izrael zatvara palestinske organizacije koje je proglasio terorističkim