Izrael u 'diplomatskoj ofanzivi' traži sankcije Iranu

Izraelska protivvazdušna odbrana deluje pošto je Iran pokrenuo napad raketama i dronovima, 14. april 2024.

Izrael je u utorak pokrenuo "diplomatsku ofanzivu" na Iran, pozivajući 32 zemlje da uvedu sankcije protiv iranske Revolucionarne garde i njenog raketnog programa.

Iran je u subotu izveo direktan napad na Izrael, koristeći više od 300 dronova, krstarećih projektila i balističkih projektila, iz odmazde na vazdušni napad 1. aprila na iranski konzulat u Damasku u kojem je ubijeno sedam pripadnika Revolucionarne garde, među kojima dva generala.

Pročitajte i ovo: Bivši američki savjetnik: Snažan izraelski odgovor na napad na Iran bio bi opravdan

Izraelska vojska je saopštila da je presrela 99 odsto projektila iz vazduha uz pomoć SAD i drugih saveznika i da je napad naneo samo manju štetu, uključujući u vojnoj bazi na jugu zemlje.

Ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao je da je pokrenuo diplomatsku ofanzivu kako bi se suprotstavio Iranu.

"Uporedo s vojnim odgovorom na ispaljivanje projektila i bespilotnih letelica, ja predvodim diplomatsku ofanzivu na Iran“, rekao je ministar spoljnih poslova Izrael Kac na Ks.

On je rekao da je poslao pisma u 32 zemlje, kao i da je razgovarao s desetinama ministara spoljnih poslova i vodećih ličnosti širom sveta, pozivajući da se uvedu sankcije iranskom raketnom projektu i da se Revolucionarna garda proglasi terorističkom organizacijom.

Kac nije precizirao od kojih vlada je tražio da uvedu sankcije protiv Revolucionarne garde, koja je u SAD već označena kao teroristička organizacija, dok je u Evropskoj uniji pod sankcijama.

Pročitajte i ovo: 'Kamikaze' dronovi kojim Iran napada Izrael

Izraelski zvaničnici obećali su da će uzvratiti na napad Irana, koji je naveo da je njegov napad tokom vikenda bio odgovor na napad na iranski konzulat u Damasku.

"Iran mora biti zaustavljen sada, pre nego što bude prekasno“, rekao je Kac u utorak.

Izvor: AFP