Zbog izraelskog napada letovi iz Damaska suspendovani do daljnjeg

Međunarodni aerodrom u Damasku je pretrpeo "značajnu" štetu na infrastrukturi i glavna pista je neupotrebljiva do daljeg, saopšteno je iz nadležnog ministarstva Sirije

U izraelskom napadu iz vazduha na međunarodni aerodrom Damask pričinjena je "značajna" šteta infrastrukturi i glavna pista je neupotrebljiva do daljeg, saopšteno je u subotu, 11. juna iz nadležnog ministarstva Sirije.

Saopštenje Ministarstva transporta je prvo u kojem se detaljno navodi obim štete pričinjene u napadu dan ranije.

Sirijski mediji su objavili da je ta zemlja suspendovala sve letove i ministarstvo je potvrdilo da je to učinjeno jer je "neka tehnička oprema prestala da funkcioniše", prenosi agencija Asošijejted pres (AP).

Pročitajte i ovo: Izrael izveo 'najsmrtonosnije zračne udare' u Siriji od početka 2022.

Izraelska vojska je odbila da komentariše napad, a u sirijskom saopštenju se navodi da je pista oštećena "na nekoliko mesta" i da je u napadu takođe pogođen drugi terminal.

"Kao posledica tih oštećenja dolazeći i odlazeći letovi su suspendovani do daljeg", navedeno je u saopštenju.

Aerodrom se nalazi južno od glavnog grada Damaska gde su aktivni pripadnici proiranskih milicija i gde se nalaze skladišta oružja, kako tvrde sirijski opozicioni aktivisti.

Osuda Rusije

Rusija je oštro kritikovala Izrael posle napada pred zoru u petak na aerodrom u Damasku.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je u petak uveče osudilo, kako je saopštilo, "opaku praksu" izraelskih napada na civilnu infrastrukturu za koje je rečeno da su provokativni i da predstavljaju "kršenje osnovnih normi međunarodnog prava".

Izraelski mediji navode da je kritika bila neuobičajeno oštra.

Izrael godinama napada to područje, a prethodni napad izveden je 21. maja, kada je izbio požar kraj aerodroma i kada su odložena dva leta. Bio je to prvi put da je udar iz vazduha prouzrokovao štetu zbog koje su suspendovani letovi.

Pročitajte i ovo: Glad i siromaštvo nakon decenije sukoba u Siriji

Sirijska opservatorija za ljudska prava, opoziciona organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji koja nadgleda rat u Siriji, saopštila je u petak da su u izraelskom napadu pogođena tri skladišta oružja proiranskih milicija na aerodromu, te da je oštećena severna pista i opservacioni toranj.

Opservatorija je navela da je severna pista bila jedina operativna posle izraelskih napada prošle godine koji su teško oštetili drugu, južnu pistu.

Izrael je stotinu puta napao ciljeve u Siriji tokom godina, ali retko diskutuje o tome i preuzima odgovornost za takve operacije, navodi AP.

Ta zemlja, međutim, ne krije da su joj meta libanski proiranski Hezbolah koji se u Siriji bori na strani snaga sirijskog predsednika Bašara Asada i isporuke oružja namenjene milicijama.

U saopštenju Ministarstva transporta Sirije je navedeno da zaposleni u civilnoj avijaciji i specijalizovane jedinice uklanjaju ruševine i popravljaju štetu i da će se letovi nastaviti čim bezbednost bude osigurana.