Izložba 'Tragovi humanosti ', priča o sarajevskoj ideji komšiluka

Izložba je inspirisana serijalom članaka objavljenih u francuskom dnevnom listu Le Monde 2019. godine. Kombinovani su novinarski izvještaji, historijska dokumentacija i umjetnički radovi. Reporteri Rémy Ourdan i Damir Šagolj putovali su kroz dva grada- Sarajevo, grad koji je na kraju 20. stoljeća bio pod opsadom i Jerusalem, sveti grad tri monoteističke religije.

Izložba "Tragovi humanosti", kako kaže autor Damir Šagolj, je putovanje koje slijedi duh Sarajeva, određenu ideju o dostojanstvu i hrabrosti ili ideju o komšiluku, te koliko je značajno biti dobar čovjek u najtežim vremenima.

Izložba prati historiju grada Sarajeva, od dolaska Jevreja iz Al-Andalusa, spašavanja knjige Hagade, pomoći koju su Jevreji dobili od muslimana i kršćana tokom Holokausta, ali i one koju su oni pružili drugima dok su bili pod opsadom za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.

Prisjećajući se epizoda iz historije Jevreja Sarajeva i njihovih komšija Bošnjaka, Srba ili Hrvata, autori žele osvijetliti tragove humanosti.

Sa izložbe 'Tragovi humanosti ', Sarajevo 5. april 2022.

Među posjetiteljima izložbe je i pisac, fotograf i filmadžija Edward Serotta, koji je dokumentovao opsadu  Sarajeva.

"Prvi put sam došao u Sarajevo u julu 1988. i odmah sam uočio da se taj grad razlikuje od mnogih drugih gradova",  kazao je Serotta, prisjećajući se kako je tokom posjete jevrejskoj zajednici vidio ljude koji piju 'tursku kafu' i pričaju na španskom jeziku.

Ispričao je kako je obišao znamenja i u razgovoru s grupom jevrejskih mladića upitao ih: "Da li je ovo Evropa", na što su mu oni odgovorili: "Ne, ovo je bolje od Evrope".

Povodom izložbe Tragovi humanosti u Sarajevo je doputovala i izraelska novinarka i aktivistica Amira Hass, čija je majka Hani Levi rođena u Sarajevu.

U okviru multimedijalne izložbe postavljena je serija od 24 fotografije u boji pod nazivom "POSTOJANJE – Kameni portreti, 2021.", nastala u saradnji fotografa Damira Šagolja i likovne umjetnice Šejle Kamerić. Dvadeset i četiri fotografije u boji, snimljene na Starom jevrejskom groblju u Sarajevu, prikazuju ostatke uništenih portreta pronađenih na nadgrobnim spomenicima.