Izbori u Nikšiću: Opomena za opoziciju i vjetar u Vujanovićeva leđa

Pristalice DPS-a slave izbornu pobjedu u Nikšiću

Nakon nedjeljnih lokalnih izbora u Nikšiću i Andrijevici na kojima je ubjedljivo pobijedila Đukanovićeva koalicija, kao ključno postavlja se pitanje kakve će biti njihove refleksije na predstojeće predsjedničke izbore 7. aprila.

"Pred nama su novi, aprilski izbori kao novi izazov. Ja ne mislim da će rezultat izbora u Nikšiću bitno u negativnom smislu da utiče i predodredi te izbore" - dakle, mjesta za optimizam za Koču Pavlovića iz Demokratskog fronta ima, uprkos tome što je opozicija u subotu izgubila na izborima u Nikšiću, drugom po veličini gradu u Crnoj Gori, u kome je samo nekoliko mjeseci ranije slavila trujumf.

Ključ uspjeha Miodraga Lekića na predsjedničkim izborima prema Pavlovićevim riječima je u rukama opozicije.

"Opozicija je po mom mišljenju dužna da na aprilskim izborima nastupi jedinstveno, što nije bio slučaj sa upravo završenim lokalnim izborima. Uvjeren sam da DPS neće biti u stanju da ponovi ono jedinstvo koje smo vidjeli tokom minulih izbora i da ponovi onu koncentraciju kakvu su ostvarili u Nikšiću u prethodnih 20 dana", ocijenio je on.

U Demokratskoj partiji socijalista, čiji je potpredsjednik Filip Vujanović protivkandidat Miodragu Lekiću na izborima za predsjednika Crne Gore, međutim smatraju da je pobjeda vladajuće koalicije u Nikšiću i u Andrijevici snažan vjetar u Vujanovićeva leđa.

"DPS je na izborima u Nikšiću i Andrijevici potvrdila svoju političku dominaciju. Osim našim programima koje smo ponudili tokom predizborne kampanje, građani su dali podršku našoj ukupnoj politici, iako se ne može staviti znak jednakosti između lokalnih i državnih izbora svakako da ovaj rezultat nagovještava sigurnu pobjedu našeg kandidata", kaže portparol DPS Časlav Vešović.

Neophodno saglasje opozicije

Da će se subotni poraz opozicije odraziti na izbore za predsjednika Crne Gore, bez obzira što se 7. aprila ne glasa za partije već za ličnosti, smatra i Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje. Ocjenjuje da su nakon subote umanjene šanse kandidata opozicije Lekića, a uvećane Vujanovića, bez obzira što ga ne podržava manja članica vladajuće koalicije Socijaldemokratska partija.

Daliborka Uljarević

"Nikšić je snažna opomena opoziciji i čini mi se dobar razlog da se u njima iniciraju demokratski procesi utvrđivanja odgovornosti za takav rezultat, preispitivanje strategije djelovanja i provjetravanja kadra. Taj rezultat koji je posljedica više faktora koji oslikavaju ukupnu složenost političke situacije u Crnoj Gori će imati direktan uticaj na predsjedničke izbore. Mislim da je logično očekivati da će to biti novi podsticaj za pobjedu predsjedničkog kandidata DPS Filipa Vujanovića, kao i da će voditi dodatnoj apstinenciji opozicionih birača, na čije glasove računa nezavisni kandidat Miodrag Lekić kojeg opozicija podržava. Sada je na opoziciji da pokuša da u narednih, sada već manje od mjesec dana iskoristi ovu rekla bih možda i posljednju šansu u dogledno vrijeme kako bi pokazala da ima kapacitet da prepozna javni interes i njemu podredi sve ono što ju je do sada slabilo i dijelilo", kaže Uljarević.

I upravo kao suštinsko nameće se pitanje, koji će biti konkretni potezi opozicije u susret predsjedničkim izborima.

Pošto je iz redova Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije stigla otvorena podrška Miodragu Lekiću, ostalo je da se po tom pitanju izjasni Pozitivna Crna Gora. Dritan Abazović pak ne želi da prejudicira kako će se u narednim danima odrediti organi njegove partije.

Na pitanje da li će u međuvremenu biti kontakta sa ostatkom opozicije, Abazović ovako odgovara:

"Do sada je bilo sasvim solidne, pristojne komunikacije tako da očekujem da se to nastavi i u narednom periodu. No, ne smijemo ni potpuno da zanemarimo činjenicu da postoje određene ideološke razlike i da postoje određeni identiteti vezani za političke subjekte i to će samo po sebi dosta determinisati sam taj odnos i komunikaciju. Ali u svakom slučaju mislim da, makar sa strane Pozitivne postoji dovoljno i zdravog razuma i kapaciteta i ljudskog i političkog da s eiznađu rješenja koja su najbolja i u interesu građana".

Daliborka Uljarević zaključuje da opozicija iz posljednjeg izbornog poraza mora izvući pouku da mora da više radi na terenu i da pokaže spremnost i sposobnost da se dogovara.

"Ako oni među sobom ne mogu da traže saglasje oko elementarnih stvari nije za očekivati da će to birača da ohrabri da izađe i podrži zajedničkog kandidata", zaključuje Uljarević.