Izbegavajući ratnu zonu, brodovi sa žitaricama preplavili rumunsku luku

Brodovi kod rumunske obale Crnog mora čekaju na ulazak u kanal Sulina, plovni put na manje od pet kilometara od granice s Ukrajinom (8. jun).

 

Kanal Sulina na mestu ulaska u Crno more.

Prema izveštaju AFP-a od 17. juna, skoro sto čamaca je u redu za ulazak u kanal, pošto su obližnje ukrajinske luke i dalje blokirane zbog prisustva ruskih mornaričkih brodova u Crnom moru.

Brod koji je 7. juna privazan u kanalu Sulina.

Veliki zastoji u ovom rumunskom kanalu izazvali su pozive da se ubrza opsluživanje brodova, posebno onih koji prevoze vitalne zalihe hrane. Izvoznici žele duže radno vreme lučkih operacija, veće maksimalne brzine u kanalu, kao i dozvolu da brodovi plove noću.

Lučke dizalice u Tulči, blizu mesta gde se kanal Sulina uliva u Dunav.

Ograničene mogućnosti rumunskih luka dovele su do ogromnog gomilanja brodova, kamiona i vozova na ukrajinskoj granicama. Ukrajinske pruge su šire od većine pruga u ostatku Evrope, što usporava transport sa zapadne granice zemlje.

Lokalni tinejdžeri slobodno vreme provode u luci na kanalu Sulina.

Međunarodni posmatrači upozoravaju na moguću prehrambenu krizu, kao rezultat ruske invazije na Ukrajinu. Najteže je u pojedinim afričkim zemljama koje se žitom snabdevaju uglavnom iz Rusije i Ukrajine. UN su upozorile na "uragan gladi", ukoliko se ne ubrza transport žitarica iz Evrope.


 

Teretni brod viđen s rumunskog pilota

Kapetan pilotskog čamca rekao je za AFP da je njihov posao - navigacija brodova u kanal Sulina - "mnogo porasla" otkako je počeo rat. On je dodao da "naporno rade, od izlaska do zalaska sunca". Podaci pokazuju da je u maju oko 400 čamaca prošlo kroz kanal Sulina, što je tri puta više nego u istom mesecu lane.

Čamac u kanalu Sulina.

Uprkos velikim naporima da se žito iz Ukrajine plasira na tržište, tamošnji ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov rekao je za Fajnenšel tajms (Financial Times), da "sve njihove aktivnosti neće pokriti ni 20 odsto onoga što bi mogli postići preko crnomorskih luka".

 

Utovar ječma na brod u ruskoj luci Rostov na Donu 11. juna.

Predsednik Rusije Vladimir Putin za nadolazeću prehrambenu krizu okrivio je sankcije na ruski izvoz.

 

Posada rumunskog pilota ispred broda koji se sprema da uđe u kanal Sulina.

Direktor rumunske kompanije za lučke operacije rekao je za Al-Džaziru (Al-Jazeera) da "s obzirom na velike količine žitarica koje bi trebalo da se izvezu iz Ukrajine, veruje da ovo mora biti udružen napor svih evropskih operatera koji imaju kapacitet da učestvuju". On je dodao i da "ovde nema mesta za ego".

Pristanište na rumunskoj obali Crnog mora bori se s velikim zastojem brodova koji nose vitalne zalihe hrane iz Evrope. Plovila ne mogu pristupiti ukrajinskim lukama zbog vojnog prisustva Rusije u Crnom moru.