Dačić: 'Dan srama' u Parlamentanoj skupštini Saveta Evrope

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić (foto arhiv)

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je 16. april "dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope", nakon što je većina njenih poslanika podržala članstvo Kosova u ovoj organizaciji, posvećenoj ljudskim pravima i razvojem demokratije.

Na Parlamentarnoj skupštini glasao je 171 poslanik, od kojih je "za" bio 131, "protiv" njih 29, dok je 11 bilo suzdržano.

Pročitajte i ovo: Skupština Saveta Evrope usvojila preporuku da se Kosovo primi u članstvo

Kako prenosi Radio-televizija Srbije (RTS), Ivica Dačić je poručio da će Srbija nastaviti svoju borbu "svim snagama" da ta odluka ne bude usvojena na Komitetu ministara 16. maja.

"Videćemo i koliko vredi reč međunarodne zajednice koju su dali predsedniku Aleksandru Vučiću da Kosovo neće biti primljeno u Savet Evrope dok ne formira Zajednicu srpskih opština. Ili će to opet biti laž", rekao je Dačić.

Zajednica opština sa srpskom većinom je dogovorena Briselskim sporazumom 2013. godine u okviru dijaloga Srbije i Kosova, ali Priština je do danas nije formirala.

možda vas zanima 'Teška pozicija Srbije': O čemu govori Vučić?

Kosovo je u maju 2022. podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope, a napravilo je korak napred ka članstvu kada je 27. marta Komitet za politiku i demokratiju SE odobrio izveštaj izvestiteljice za Kosovo Dore Bakojanis, u kome se navodi da je Kosovo ispunilo uslove da postane punopravna članica ove međunarodne organizacije.

Savet Evrope, kao vodeća organizacija u Evropi u oblasti ljudskih prava, broji 46 zemalja članica, uključujući 27 članica Evropske unije i sve zemlje regiona. Većina članica EU je priznala Kosovo kao državu.

Srbija je u dva navrata glasala protiv zahteva Kosova za prijem u Savet Evrope, koji je Priština podnela u maju 2022.

Međutim, Srbija se Ohridskim sporazumom obavezala da neće sprečavati prijem Kosova u međunarodnim organizacijama.

Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa, poznat kao Ohridski, Srbija i Kosovo su postigli u februaru 2023, a u martu su se usaglasili oko Aneksa primene.

Ali beogradski zvaničnici su u više navrata poručili da neće primeniti sve odredbe sporazuma.

Takođe, ni Kosovo ne primenjuje obaveze, posebno one koje se odnose na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.