Italija zatvara proizvodne pogone u pokušaju da zaustavi pandemiju

Italija ukupno ima 4.825 smrtnih slučajeva, više nego cela Kina.

Italijanski premijer Đuzepe Konte najavio je da se u ponedeljak, 23. marta zatvaraju svi proizvodni pogoni koji nisu neophodni kako bi se pokušalo usporavanje pandemije korona virusa.

Konte je u obraćanju građanima rekao da će supermarketi, banke, pošte i apoteke ostati otvoreni. Dok je upozoravao građane da budu mirni i strpljivi, insistirajući da ne postoji alternativa, naučnici su objavili grafiku koja pokazuje da izbegavanje čak i jedne infekcije značajno smanjuje broj zaraženih.

U Italiji se svakodnevno povećava broj zaraženih kojih je sada 53.578, a samo u subotu je bilo 793 smrtnih slučajeva. Italija ukupno ima 4.825 smrtnih slučajeva, više nego cela Kina, gde se virus prvi put pojavio krajem prošle godine.

Dok se tela gomilaju u italijanskim bolnicama, mrtvačnicama i crkvama, a medicinski radnici mole za pomoć, epidemija još uvek ne pokazuje znakove smanjivanja.

U Italiju treba danas da stigne pomoć iz Rusije, zaštitna oprema, sredstva za dezinfekciju područja i vozila. Kuba je takodje najavila da će poslati 52 lekara i medicinskih sestara u severnu italijansku regiju Lombardiju, koja je posebno pogodjena epidemijom.

Beograd u bojama zastave Italije