Italija uvodi zelenu propusnicu kao potvrdu imuniteta protiv korone

Protest u Italiji protiv zelenih propusnica

Italijanska vlada odlučila je u četvrtak da nastavnici moraju da poseduju dokaz o imunitetu od COVID-19 pre ulaska u učionicu, a takozvana zelena karta (Green Pass) je takođe obavezna za putnike u vozovima, avionima, brodovima i međugradskim autobusima, prenosi Rojters.

Propusnica je dokaz o bar jednoj vakcini primljenoj u poslednjih devet meseci, negativnom kovid testu u poslednjih 48 časova, te da je osoba preležala bolest u poslednjih šest meseci.

Zelena propusnica ima kod, može biti u papirnom obliku ili digitalna.

U nastojanju da ubrza vakcinaciju kako bi sprečila širenje veoma zarazne Delta varijante virusa, Vlada je već odlučila da će od petka, 6. avgusta, propusnica biti potrebna onima koji žele da jedu u restoranima u zatvorenom prostoru, prisustvuju koncertima, predstavama ili bioskopskim projekcijama, idu u teretane ili na bazen.

Uprkos sumnjama u vladajuću koaliciju i manjim uličnim protestima, kabinet Maria Dragija proširio je zelenu propusnicu na sve nastavnike, studente i međugradski prevoz od 1. septembra.

"Odluka vlade je da uloži što je više moguće u zelenu propusnicu kako bi se izbegla zatvaranja i zaštitila sloboda", rekao je novinarima ministar zdravlja Roberto Speranca.

Nastavnici neće moći da rade bez sertifikata i odsustvo duže od pet dana im neće biti plaćeno.

Italija ide stopama Francuske, kao prve evropske države gde je dokaz o imunitetu obavezan za pristup nizu usluga i mesta.

Potez predsednika Emanuela Makrona izazvao je veće proteste od onih koji su viđeni u Italiji. Protivnici ovih mera tvrde da se njima gaze slobode, diskriminišu nevakcinisani i krše pravila Evropske unije.

Vrhovni sud Francuske u četvrtak je presudio da zdravstvena propusnica nije u suprotnosti sa ustavom.

Pročitajte i ovo: Vrhovni sud Francuske potvrdio obaveznu vakcinaciju medicinskog osoblja

Italija je u četvrtak prijavila 27 smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom, u odnosu na 21 dan ranije, saopštilo je ministarstvo zdravlja, dok je dnevni broj novih infekcija porastao na 7.230 sa 6.596.

U zemlji je registrovano 128.163 umrlih od COVID-a od izbijanja epidemije u februaru prošle godine, što je drugi najveći broj u Evropi nakon Britanije i osmi najveći u svetu. Do sada je zaraženo 4,38 miliona građana.

U martu, samo mesec dana nakon stupanja na dužnost, Dragi je učinio obaveznim vakcinaciju zdravstvenih radnika.

Sve veći broj zemalja traži načine da ubedi sumnjičave delove svoje populacije da se vakcinišu.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je prošle nedelje da će zaposleni u federalnim institucijama biti obavezni da se vakcinišu ili suoče sa redovnim testiranjima, maskama i ograničenjima putovanja.

Dok je u Francuskoj došlo do naglog porasta vakcinacija nakon Makronove najave o zdravstvenoj propusnici, situacija u Italiji je manje jasna.

Imunizacija je zapravo usporena u dve nedelje nakon Dragijeve objave 22. jula o prvim ograničenjima, ali to može biti posledica vremenske razlike između rezervacije vakcine i njenog dobijanja, kao i letnjih odmora, ocenjuje Rojters.

"Kolebanje oko vakcinacije kod starijih od 50 godina i dalje postoji", rekao je za Rojters Nino Kartabelota, šef italijanskog istraživačkog centra za javno zdravlje GIMBE.

Do 4. avgusta, oko 65 odsto Italijana primilo je barem jednu vakcinu, a 54 procenata obe. Ove brojke su uglavnom slične sa onima u većini evropskih zemalja.