Italija zbog požara zatvorila glavni aerodrom na Siciliji

Sicilijanski grad Mesina na Siciliji tokom jakih vrućina, 16. jul 2023.

Aerodrom u sicilijanskom gradu Kataniji, u blizini glavnih turističkih tačaka na istoku Sicilije, zatvoren je do srede, 17. jula zbog požara, napisala je kompanija za upravljanje aerodromom na Tviteru.

Požar je izbio kasno u nedjelju i nije bilo povređenih, saopšteno je sa aerodroma.

Vatrogasci su saopštili da su uspeli obuzdati požar oko 90 minuta nakon izbijanja, ali nisu naveli detalje o mogućim uzrocima ili bilo kakvu vezu sa trenutnim visokim temperaturama u regionu.

Pročitajte i ovo: Rekordne vrućine širom svijeta, očekuje se i do 48 stepeni Celzija

Katanja je bila među nekoliko italijanskih gradova koji su u nedelju uveli crveni alarm zbog visokih temperatura, zajedno sa sicilijanskom prestonicom Palermom i trećim najvećim gradom na ostrvu Mesinom, jer se zemlja priprema za rekordno visoke temperature u narednim danima.

Letovi na sicilijanskom aerodromu, koji je prema sektorskoj grupi Assoaeroporti, prošle godine bio na petom mjestu po prometu u Italiji i prvom na ostrvu, obustavljeni su do srede do 14 časova po centralnoevropskom vremenu, saopštila je kompanija.

Pročitajte i ovo: Stiže novi toplotni val, crveni meteoalarm uključen za 16 gradova u Italiji

Novinska agencija Ansa objavila je da se nakon izbijanja požara u donjem delu objekta pojavio gust dim, zbog čega su ljudi trčali sa aerodroma u panici.

Aerodrom u Kataniji redovno koriste turisti koji idu na mesta poput vulkana Etna i Taormine, koja je udaljena oko 70 kilometara, i Sirakuze, sa svojim grčkim pozorištem.