Populisti i ekstremni desničari vode u Italiji

Izlazne ankete parlamentarnih izbora u Italiji, Rim

Rani rezultati parlamentarnih izbora u Italiji ukazuju na to da je desničarska koalicija, u kojoj je i stranka bivšeg premijera Silvija Berluskonija, dobila najveći broj glasova na nacionalnim izborima, ali je još uvek nejasno koje će partije ući u parlament i sastaviti vladu.

Zvanični rezultati očekuju se tokom dana, a izlaznost je bila 58,42 odsto prema podacima od 19 časova na dan glasanja.

Italijani su u nedelju glasali za 315 članova Senata i za 630 članova Doma poslanika.

Koalicija desnice i ekstremne desnice osvojila je najviše, oko 37 odsto glasova na parlamentarnim izborima u Italiji, preliminarni su rezultati koje je jutros saopštilo italijansko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Populistički Pokret pet zvezda, osvojio je oko 31 odsto glasova. Taj pokret, koji je 2009. osnovao komičar i aktivista Bepe Grilo, a njega nasledio Luigi Di Maio, stranka je koja je samostalno dobila najveću podršku, ali ne dovoljno da bi samostalno i vladala.

Koalicija levog centra predvođena Demokratskom strankom aktuelnog premijera Matea Rencija osvojila je oko 23 odsto glasova.

U okviru koalicije desnog centra, antiimigrantska i evroskeptična Liga za Sever, Matea Salvinija osvojila je više glasova, 18 odsto, od stranke Forca Italia, bivšeg premijera Silvija Berluskonija, koji je osvojio 14 odsto glasova. Te dve stranke su, zajedno sa njihovim manjim koalicionim partnerima, osvojile najviše glasova za dva parlamentarna doma, ali ni oni nemaju dovoljno glasova da bi sami formirali vladu.

Lideri te koalicije obećavali su da će, ako dođu na vlast, brzo deportovati iz Italije veliki broj migranata. Budući da nijedan blok nije osvojio potrebnu većinu očekuje se da će pregovori o formiranju nove italijanske vlade biti dugi i teški, navodi agencija Beta.

Glasanje je obeležio i jedan zanimljiv incident. Naime, aktivistkinja grupe Femen skinula se u toples na biračkom mestu u Milanu i skočila na sto u momentu dok je bivši italijanski premijer Silvijo Berluskoni glasao na parlamentarnim izborima. Na grudima joj je crnim flomasterom bila ispisana rečenica "Berluskoni, došao ti je kraj".

Aktivistkinja poručila: "Berluskoni, došao ti je kraj."

Inače, predizbornu kampanju obeležile su i tenzije zbog migranata, rasta popularnosti antisistemskog Pokreta pet zvezdica, sve većeg evroskepticizma i povratka samog Silvija Berluskonija na političku scenu Italije.

Silvijo Berluskoni je biznismen i bivši italijanski premijer, koji je 20 godina bio na čelu Italije sa svojom strankom Forca Italija.

Godine 2013. je osuđen za utaju poreza što je dovelo do kraja njegove političke karijere.

Brojni skandali i gafovi pratili su Berluskonijevu karijeru. Tu spadaju i česti seksistički, homofobni i rasni komentari, a mnogi svetski analitičari zbog načina vođenja politike i javnog nastupa porede ga sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.