'Isus' u zatvoru: Unutar Visarionovog ruskog religijskog kulta

To je Petropavlovka, izolirana zajednica u sibirskoj tajgi (​tip zimzelenih šuma četinjača) u kojoj živi oko 5.000 ljudi.

Religijsko naselje nalazi se u ruskom dalekom istoku Krasnojarske, u blizini mjesta poznatih kao Grad sunca (na fotografiji u prvom planu) i Sklonište zore (planina u pozadini), gdje se održava većina vjerskih ceremonija ove zajednice.

Stanovnici Petropavlovke sljedbenici su Visariona (fotografija iz 2010.) koji je rođen kao Sergej Torop 1961. U ljeto 1990. bivši prometni policajac tvrdi da je imao otkriće da je drugo oličenje Isusa Krista. Ubrzo je osnovao Crkvu posljednjeg zavjeta.

Sljedbenici religije, poznatiji kao Visarioniti, u Petropavlovki 2009. godine. U naselju nisu dopušteni alkohol, pušenje ili psovke.

Vrtovi na prebivalištu zore, gdje živi Visarion. Meso je također zabranjeno u zajednici, iako su mlijeko i jaja dopušteni. Visarionova se religija temelji na ruskom pravoslavlju, uz elemente budizma, kolektivizma i vrijednosti o zaštiti okoliša.

Visarioniti se klanjaju na masovnoj molitvi 2007. godine. Visarion je napisao nekoliko svezaka onoga što on naziva Posljednjim zavjetom, što uključuje duhovne smjernice, kao i upute o svjetovnim detaljima svakodnevnog života.

Violinist i sljedbenik Visariona, Dimitrij Kemetov, radi ispred Visarionovog portreta. Većina stanovnika naselja odgojena je u Sovjetskom Savezu, gdje je kršćanstvo bilo potisnuto. Mnogi rani obraćenici u Vissarionov kult slabo su razumjeli religiju.

Vrata na svetu planinu na kojoj živi Visarion u blizini Petropavlovke. Visarioniti se susreću kada prolaze kroz ova vrata na sličan način kao pravoslavci, ali na kraju pokreta prohodaju u krug koji simbolizira jedinstvo svih religija.

Visarionit drži križ s tri kruga na svakom vrhu. U dokumentarnom filmu iz 2012. jedan sljedbenik je opisao viđenje trokutastog NLO-a na nebu iznad vjerskog naselja kao "tri sfere".

Sljedbenica Visariona na masovnoj molitvi 2007. godine. Jedna žena koja je napustila kult odbacila je Visariona kao "NLO entuzijasta" i opisala duhovni aspekt naselja kao "destruktivan".

Visarion grli djevojčicu tijekom susreta sa svojim sljedbenicima 2009. godine. Svećenici Ruske pravoslavne crkve također su se izjasnili protiv nove religije, rekavši da "potpuna izolacija od društva nikad nije dobra za ljude".

Muškarac na kočiji vraća se u Petropavlovku. Osim što im se sviđa vjerski aspekt zajednice, neki Visarioniti navode i privlačnost naselja - "čist zrak, čista priroda, čista voda [i] čista Zemlja".

Visarion u zrakoplovu nakon što su ga 22. rujna uhitili agenti Federalne službe sigurnosti (FSB), zajedno s dvojicom starijih članova njegove organizacije.

Visarion u pritvoru, 22. rujna. Ruski državni mediji rekli su da su Visarion i njegovi suradnici privedeni pod sumnjom da su "nanijeli teške tjelesne ozljede" i "stvorili neprofitnu organizaciju koja krši građanska prava".