HRW: 'Neviđene reakcije' na Istanbulsku konvenciju

Ilustrativna fotografija: Istanbulsku konvenciju ratificirale su 33 članice Vijeća Evrope

Human Rights Watch (HRW) smatra da bi države članice Vijeća Evrope trebale da ojačaju svoje napore u borbi protiv nasilja nad ženama brzom ratifikacijom i provođenjem regionalnog sporazuma o ženskim pravima.

HRW kaže da je implementacija i ratifikacija sporazuma naišla na “neviđene reakcije” u brojnim zemljama.

Poziv HRW-a stiže uoči obilježavanja desete godišnjice Konvencije Vijeća Evrope o spriječavanju borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, poznate kao Istanbulska konvencija.

Od stupanja na snagu 2014. Istanbulska konvencija ratificirana je u 33 od 47 zemalja Vijeća Evrope.

Dvanaest drugih država potpisalo je Konvenciju, ali je još uvijek nije ratificiralo. Azerbejdžan i Rusija su jedine države Vijeća Evrope koje još uvijek nisu potpisale sporazum.

HRW također upozorava da su se neke zemlje povukle ili da prijete povlačenjem iz sporazum, uprkos izvještajima o “porastu porodičnog nasilja”.

“Pandemija COVID-19 razotkrila je nasilje nad ženama kao jednu od najdalekosežnijih i najtrajnijih kršenja ljudskih prava i svakodnevnu prijetnju životu i zdravlju žena i djevojaka širom svijeta”, rekla je Hillary Margolis, viša istraživačica ženskih prava HRW-a.

“U ovom momentu članice Vijeća Evrope treba da pokažu da stavljaju ozbiljan prioritet na dobrobit i sigurnost žena i djevojaka, obavezujući se i provodeći Istanbulsku konvenciju”, navodi HRW.

Istanbulska konvencija predviđa zaštitu od oblika nasilja koji često nisu ugrađeni u nacionalne zakone, poput seksualnog uznemiravanja ili prisilnog braka, te zahtjeva zaštitu za sve žrtve, bez obzira na godine, porijeklo, seksualnu pripadnost ili imigracijski status.

Pročitajte i ovo: Silovanje, zločin koji se nedovoljno priznaje na Zapadnom Balkanu

No, početkom ove godine Turska je odlučila da se povuče iz Konvencije, što je potez kojeg su iz HRW-a opisali kao “opasnim rizikom za region”.

Pročitajte i ovo: Turska se povukla iz Istanbulske konvencije o zaštiti žena od nasilja

Poljski ministar pravde prošle godine je najavio da će i oni nastojati da se povuku iz Konvencije, dok su parlamenti u Mađarskoj i Slovačkoj blokirali ratifikaciju.