Nastavak pregovora o iranskom nuklearnom sporazumu u Beču 29. novembra

Nuklearni reaktor u Araku, Iran

Iran se u sredu složio da nastavi pregovore sa svetskim silama o oživljavanju nuklearnog sporazuma 29. novembra nakon petomesečnog prekida, pri čemu su Sjedinjene Države pozvale na brzo rešenje, prenosi AFP.

Indirektni pregovori u Beču dolaze usred sve većeg pritiska na Iran, pri čemu zapadne zemlje upozoravaju da rad zvaničnog Teherana na nuklearnom programu napreduje do opasnog nivoa, a Izrael preti napadom.

Izaslanik EU Enrike Mora, koji je vodio šest rundi razgovora ranije ove godine i nedavno je otputovao u Teheran da traži napredak, ponovo će predsedavati sastankom 29. novembra, saopštila je Evropska unija.

Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) preuzeo je dužnost u nadi da će se vratiti na sporazum iz 2015. od kojeg je odstupio njegov prethodnik Donald Tramp. Ali, u pregovorima ranije ove godine nije ostvaren napredak jer je Iran zatražio pauzu nakon junskih izbora na kojima je za predsednik izabran predstavnik tvrde struje Ebrahim Raisi.

Pročitajte i ovo: Nakon inauguracije Raisi obećao borbu protiv 'tiranskih' američkih sankcija

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao da Sjedinjene Države veruju da je moguće „brzo” rešiti „relativno mali broj pitanja koja su ostala nerešena krajem juna”.

„Verujemo da ako Iranci budu ozbiljni, možemo to da uradimo u relativno kratkom roku“, rekao je Prajs novinarima.

„Ali takođe smo bili jasni, s obzirom da se ova pauza odužila, ova prilika neće zauvek postojati,” dodao je Praj.

Tramp je uveo sveobuhvatne sankcije Iranu kada je povukao SAD 2018. godine iz ovogo sporazuma, što je podstaklo Teheran da preduzme korake u suprotnosti sa sporazumom koji je predviđao drastično smanjenje aktivnosti na razvoju nuklearnog programa.

Iran želi ukidanje svih američkih sankcija, ali Bajdenova administracija ističe da će pregovarati samo o merama koje je Tramp preduzeo u vezi sa nuklearnim programom, kao što je unilateralna zabrana prodaje nafte – a ne o sankcijama nametnutim zbog drugih problema kao što su ljudska prava.

Iran takođe želi garancije da će Sjedinjene Države ostati privržene sporazumu -- što je malo verovatno da će biti prihvaćeno u Vašingtonu, gde se Trampova Republikanska partija, ohrabrena pobedom na izborima u utorak u nekoliko saveznih država, žestoko protivi Bajdenovoj diplomatiji sa Iranom.

„Američkom predsedniku nedostaje autoritet i odbija da ponudi garancije“, napisao je najviši iranski bezbednosni zvaničnik Ali Šamkani na Tviteru kada su najavljeni razgovori.

„Ako se to ne promeni, rezultat pregovora je već jasan,” dodao je iranski zvaničnik.

Zamenik ministra inostranih poslova Ali Bageri, vodeći iranski pregovarač, potvrdio je nastavak pregovora 29. novembra i rekao da će cilj biti „uklanjanje nezakonitih i nehumanih sankcija“.

Iranska delegacija je odbila da se direktno sastane sa američkim izaslanikom Robom Malijem, pa evropski pregovarači nastoje da posreduju između njih u različitim hotelima u Beču.

Britanija, Kina, Francuska, Nemačka i Rusija ostaju u sporazumu sa Iranom i učestvovaće u pregovorima, navodi se u saopštenju EU.

Evropske sile sve više izražavaju zabrinutost zbog iranskih aktivnosti na nuklearnom programu usred zastoja u pregovorima, upozoravajući da je Teheran toliko uznapredovao da će povratak na sporazum biti beskorisan.

Pročitajte i ovo: UN: Iran postigao napredak u obogaćivanju urana

Izrael je osumnjičen za kampanju sabotaže uključujući ubistvo najvažnijeg iranskog nuklearnog naučnika pre godinu dana.

Tokom posete Vašingtonu prošlog meseca, izraelski ministar spoljnih poslova Jair Lapid upozorio je da jevrejska država neće oklevati da upotrebi silu protiv Irana, čiji su klerici u više navrata pretili Izraelu i podržavali antiizraelske pokrete kao što je libanski Hezbolah.

Pročitajte i ovo: Premijer Izraela apelovao da UN preduzmu akciju protiv Irana

Bajdenova administracija sve češće govori o neodređenom „planu B“ pritiska ako Iran ne reaguju na pravi način na zabrinutost međunarodne zajednice.