Vlada Irana predložila mjere za provedbu zakona o hidžabu, uključujući nadzor

Mnoge Iranke oglušile su se o pravilo nošenja hidžaba u znak prkosa nakon smrti Mahse Amini u policijskom pritvoru zbog navodnog nepropisnog nošenja marame.

Iranske vlasti predložile su nove mjere za provođenje obaveznog nošenja hidžaba, uključujući korištenje nadzornih kamera za identificiranje i kažnjavanje žena koje se ne pridržavaju pravila odijevanja, usred višemjesečnih nemira u zemlji izazvanih smrću mlade žene dok je bila u policijskom pritvoru zbog navodnog nepropisnog nošenja marame.

Na javnoj sjednici iranskog parlamenta 14. marta, član Komisije za kulturu Bidžan Nobaveh kazao je da je Komisija predložila sedam novih mjera u vezi s hidžabom, koje su vlasti podržale i o kojima se raspravljalo u Vijeću za nacionalnu sigurnost.

Prema novim prijedlozima, fizičko kažnjavanje neće biti dopušteno. Umjesto toga, prekršitelji će biti kažnjeni prema unaprijed utvrđenoj tabeli.

Pročitajte i ovo: Iranske vlasti navodno traže djevojke koje su plesale na Dan žena

Nadzorne kamere koristit će se za nadzor javnog prostora, odnosno žena koje ne nose hidžab, a prekršiteljicama će naknadno biti izrečene kaznene mjere koje uključuju oduzimanje mobitela i onemogućavanje pristupa internetskoj vezi.

Policija i pravosudni organi bit će zaduženi za prikupljanje dokaza i otkrivanje prekršitelja.

Komisija za kulturu saopćila je da će vlasnici trgovina i operateri poduzeća, poput trgovačkih i centara koji nude usluge smještaja, biti odgovorni za provedbu pravila.

Dužnosnici su nedavno krenuli sa zatvaranjem poslovanja nekih "prekršitelja". Tako su ove sedmice jedan hotel u gradu Kašanu i trgovački centar u prijestolnici Teheranu zatvoreni jer poslodavci nisu poštovali pravilo obaveznog nošenja hidžaba.

Hidžab, pokrivalo za glavu koje nose muslimanke, postalo je obavezno u javnosti za iranske žene i djevojčice starije od devet godina nakon Islamske revolucije 1979. godine.

Mnoge su se Iranke godinama oglušivale o pravilo u znak prosvjeda i pomaknule granice onoga što dužnosnici smatraju da predstavlja prihvatljivu odjeću.

Pročitajte i ovo: 'Revolucija je i dalje živa': Sve više Iranki prkosi zakonu o hidžabu

Situacija u zemlji zakuhala se nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini u pritvoru zbog navodnog nepropisnog nošenja hidžaba.

Deseci tisuća Iranaca preplavili su ulice diljem zemlje u znak prosvjeda.

Žene, pa čak i učenice, iskazale su prkos u nemirima, koji se smatraju jednom od najvećih prijetnji islamskoj vladi od revolucije 1979.

Kao odgovor, vlasti su pokrenule brutalno gušenje skupova neistomišljenika, pritvarajući tisuće i izričući oštre kazne, a prosvjednicima i smrtnu.

Grupe za ljudska prava kažu da je u prosvjedima poginulo više od 500 ljudi.