Iran: Cenzurisane fotografije

Alaei je načinio ovu fotografiju na privatnoj zabavi u Teheranu. "U novinskoj agenciji Fars urednici ne objavljuju fotografije žena koje ne nose čador (tradicionalna ženska odjeća u Iranu) čije nošenje zagovaraju iranski konzervativci. Oni poriču da ima žena u našem društvu koje ne nose čador. Fotografije nepokrivenih žena su, takođe, zabranjenje", kazao je Alaei.

"Bilo je ljeto i temperature su bile visoke, stoga je mladi krojač odlučio da skine majicu dok radi", kaže Alaei. "Iza njega je stajala zastava Irana i slika Homeinija. Ovu sliku htio sam uvrstiti u fotogaleriju o svakodnevnom životu, ali mi je rečeno da će biti uklonjena. Kada sam pitao urednika 'zašto?', on rekao: 'Zato što je na fotografiji slika Homeinija, iranska zastava, polunagi radnik i to sve skupa oslikava siromaštvo. Ova fotka ne može biti objavljena' ".

"Slika osnivača Republike ajatolaha Ruholaha Homeinija na prednjem dijelu motocikla, za mene je predstavljala umjetničku vrijednost zbog načina na koji je nacrtana", kazao je Alaei. "Htio sam je objaviti, ali su mi rekli da fotografije sa ovim motivom nikad neće biti objavljene jer je Homeinijev lik svetinja."

Serije fotografija o uličnim muzičarima objavila je novinska agencija Fars, ali ne i ovu fotografiju jer prikazuje dvije djevojke na desnoj strani koje "nisu na pravi način pokrivene". Urednici su rekli da se fotografija može objavili ukoliko bi se izrezao dio fotografije sa "spornim djevojkama".

"Manje provokativna" slika iz serije fotografija o uličnim muzičarima.

"Fotografije kućnih ljubimaca i domaćih životinja su najčešće zabranjene, osim ako se odnose na tematike poput očuvanja šuma, lova, svijeta flore i faune. Privrženost ljudi prema njihovim kućnim ljubimcima, naročito psima koji se smatraju prljavim bićima, zabranjeno je fotografisati", navodi Milad Alaei.

Ovisnici o heroinu i njihova beba. Alaei kaže da fotografija nije objavljena jer žena na slici ne nosi hidžab.

"Otišao sam do pijace da napravim nekoliko fotografija žena koje kupuju odjeću. Nisu mi dozvolili da objavim ovu fotografiju jer je na njoj, kako su mi urednici istakli, prikazana odjeće iz izloga koja 'sama od sebe previše otkriva'. Rekli su mi da bi čitaoci mogli pomislili da ove žene zaista žele nositi ovu odjeću u određenim prilikama."

Fotografiju prosjakinje i njenog djeteta objavila je novinska agencija Fars, ali ju je ubrzo uklonila sa servisa jer je, kako su rekli urednici Aleievu, okaljana svetost čadora (tradicionalna ženska odjeća u Iranu) zbog "očitog prizora siromaštva na fotografiji".