Irak: Život izbjeglica u bivšem Sadamovom zatvoru

Ulaz u kamp, u narodu poznatiji kao "Dvorac".

Djeca izbjeglica se igraju u centralnom dvorištu nekadašnjeg zatvora.

Sukobi uzduž iračko-sirijske granice doveli su do masovnog iseljavanja stanovništva sa obje strane granice. Procjenjuje se da je u Iraku oko tri miliona interno raseljenih osoba, uključujući i onih sa područja koje su zauzeli militanti IDIL-a. Oko 250.000 izbjeglica iz Sirije je trenutno u Iraku.

Pojedine sirijske izbjeglice su prošle dugačak put od mjesta koja sada kontrolištu militanti IDIL-a do kampa. Sirijska granica je udaljena 200 km. Mohammed Said Amin je uspio pobjeći sa suprugom i majkom (žena na slici). Njegova majka je preminula u kampu nekoliko mjeseci nakon dolaska.

"Dvorac" je 2013. otvorio vrata izbjeglicama. Djeca se penju na rešetke nekadašnjih prozora zatvora.

Zatvorske ćelije, iako preuređene za život izbjeglica, su tijesne i sa vrlo malo prirodnog svjetla.

Toalet i kupatila su zajednički.

Život u kampu nadzire lokalna kurdska policija.

Američka organizacija Catholic Relief Services (CRS) i njihov lokalni partner Caritas priključili su se Svjetskom programu za hranu da bi pomogli izbjeglicama i osigurali im hranu.

Prilike za posao u gradu Akre su jako male. Kako bi snabdjeli kamp hranom, oavj sirijski migrant je otvorio malu trgovinu unutar zidina kampa. Izbor namirnica je prilično ograničen. Najviše se kupuju: riža, kuhinjsko ulje, cigarete i higijenski proizvodi.