Hahn ne odbacuje razmjenu teritorija između Srbije i Kosova

Vaš browser nepodržava HTML5

Hahn: Prepustiti Srbiji i Kosovu da se dogovore

Razgovarao: Rikard Jozwiak

Komesar Evropske unije za proširenje i politiku susjedstva Johannes Hahn u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) ocjenuje da bilo kakvo rješenje Srbije i Kosova ne smije ići na štetu stabilnosti Zapadnog Balkana.

RSE: Zalažete li se za razmjenu teritorija između Srbije i Kosova kako bi se obje zemlje pokrenule ka EU?

Hahn: Ja sam za rješavanje svakog bilateralnog sukoba, ali bilo koje rješenje mora doprinijeti široj stabilnosti ovog regiona, tako da to bilateralno rješenje ne ide na štetu drugih u regionu. Sada moramo vidjeti širi sliku što znači da, bez obzira kakvo je to rješenje, ono mora biti takvo da ne ide na štetu drugih.

RSE: Ali ne isključujete razmjenu teritorija?

Hahn: Mislim da to treba ostaviti njima, neka oni o tome raspravljaju. Sada vrlo jasno znaju šta su naši uslovni okviri i smatram da, ako želite nešto postići, trebati razmišljati i izvan ustaljenih okvira.

RSE: Koji je vaš uslovni okvir?

Hahn: A to je da ima više stabilnosti u regionu i da svako pojedinačno rješenje, svaki dogovor za rješenje bilateralnih sukoba mora doprinijeti ukupnoj stabilnosti i razvoju regiona jer je, u konačnici, cilj da svih šest zemalja postanu članice Unije (Evropske unije).

Pročitajte i ovo: Džozef: Promena granica pogubna po BiH, Makedoniju i Srbe južno od Ibra

RSE: Zar se ne bojite da bi ovo moglo imati negativan efekat na Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, čak i na zemlje istočnog partnerstva?

Hahn: Vidite, mislim da je o tome prerano govoriti. Oni i dalje pregovaraju. Neke ideje su se pojavile, uzmimo to tako. Posmatrajmo to na ovaj način – i sada se radi na daljnjim pregovorima radi finaliziranja ideja. Smatram da paket koji ima pravno-obavezujući sporazum između Srbije i Kosova mora sadržavati više elemenata, a onda ćemo vidjeti konačne ideje. Ali mislim da su obje strane sada potpuno svjesne međunarodne, ne bih rekao zabrinutosti, već ograničenja, a unutar toga mislim da su mnoga rješenja moguća.

RSE: Smatrate li da će doći do rješenja sa završetkom mandata Evropske komisije (krajem oktobra)?

Hahn: Nije to zato što je kraj mandata Komisije, ali bilo bi od koristi ako bi se to moglo zaključiti do, recimo, ljeta iduće godine, kako bismo krenuli novim koracima.