Ruski 'kralj prevara' osuđen na 10 godina zatvora u Njujorku

Žukov je koristio hiljade zaraženih računara širom svijeta da lažno naduva promet na lažnim web stranicama i prevari oglašivače (ilustrativna fotografija)

Sudija u Njujorku osudio je na deset godina zatvora Aleksandra Žukova, ruskog državljanina koji je izazvao jednu od najsofisticiranijih operacija digitalne prevare u istoriji interneta.

Okružni sudija federalnog suda u Bruklinu Eric Komitee osudio je Žukova za krađu više od 7 miliona dolara od reklamnih kompanija u Sjedinjenim Državama.

Krađa je provedena između septembra 2014. i decembra 2016. putem šeme prevare u digitalnom oglašavanju, saopštilo je američko tužilaštvo za istočni okrug Njujork 10. novembra.

Četrdesetjednogodišnjem Žukovu, koji je sebe nazivao "kraljem prevare", takođe je naloženo da plati više od 3,8 miliona dolara kazne.

Pročitajte i ovo: Troje programera koje potražuju SAD nedostupni policiji Srbije

On je izručen Sjedinjenim Državama nakon što je uhapšen u Bugarskoj u novembru 2018., a presuda je izrečena nakon suđenja pred porotom u maju 2021. za prevaru i pranje novca. Žukov se izjasnio da nije kriv.

Njegova šema koristila je hiljade zaraženih računara širom svijeta da lažno prikaže velike posjete na lažnim web stranicama i prevari oglašivače.

"Sjedeći za svojom kompjuterskom tastaturom u Bugarskoj i Rusiji, Žukov je hrabro osmislio i izveo razrađenu višemilionsku prevaru protiv industrije digitalnog oglašavanja i njegove žrtve su hiljade kompanija širom Sjedinjenih Država", rekao je okružni tužilac Breon Peace.

Prema saopštenju, Žukov je "regrutovao kompjuterske programere i druge zaposlene da mu pomognu da napravi šemu i izgradi tehničku infrastrukturu potrebnu za stvaranje lažnog prometa oglasa".