Interliber: Prilika za knjigoljupce

Vrijeme za zagrebački sajam knjiga

Do vikenda na Zagrebačkom velesajmu traje 39. po redu međunarodni sajam knjiga Interliber. Ove se godine predstavlja 300 izlagača iz 12 zemalja, a Interliber je omiljena prilika hrvatskim knjigoljupcima da nabave dobre knjige uz osjetno snižene cijene.

Prilično je vjerojatno da će ovogodišnji „Interliber“ u šest dana trajanja i premašiti prosječni posjet od 130.000 knjigoljubaca. O posjeti u prva tri dana sajma urednica u izdavačkoj kući „Profil“ Ivana Žderić kaže:

„Bolje je nego prošle godine, ne puno, ali nešto bolje je. To je odraz situacije da ljudi ipak žele knjige, a ovdje je dobra prilika da dobiju knjige po velikim popustima.“

Od „Profilovih“ izdanja ona izdvaja hrvatski prijevod „Genijalne prijateljice“ Elene Ferrante i „Tako počinje zlo“ Javiera Mariasa. Podjednaka je gužva i na izlagačkom prostoru zagrebačke „Frakture“. Urednik Seid Serdarević kao posebnu poslasticu izdvaja novi roman Slavenke Drakulić „Mileva Einstein – teorija tuge“.

„To je roman o supruzi Alberta Einsteina, ali na drugačiji način gdje Slavenka ulazi u dubinu njezinog problema. Dakle – depresija, borba sa sjećanjima na izgubljeno dijete, odnos sa genijem Einsteinom i kako je to ona uspjela, odnosno nije uspjela proživjeti.“

Kao i niz godina do sada, izdavači iz Srbije na Interliberu zajednički nastupaju u organizaciji tamošnjeg Ministarstva kulture i informiranja. Obrenija Mazić, samostalna savjetnica u Udruženju za kreativnu industriju Privredne komore Srbije kaže kako je predstavljeno tridesetak izdavača, i da je interes posjetitelja velik.

„Interes je i za stručnom literaturom iz razloga što su neke stručne knjige iz oblasti medicine, jezika i lingvistike prevedene na srpski jezik, a to zainteresovani u Hrvatskoj ne mogu naći, do beletristike i popularne literature koja zanima mlade.“

Banjalučka „Zadužbina Petar Kočić“ je posljednjih godina zbog interesa posjetitelja proširila svoj štand na Interliberu. Ovogodišnji domaćin je Mladen Vukolić.

Dosta naslova za pohvalu: Mladen Vukolić


„Jako smo zadovoljni gostoprimstvom, a prije svega odzivom publike, odnosno čitalaca. Jer ovdje se strašno traži dobra literatura – klasici od Kočića, Andrića, Selimovića, Čopića… Ima tu dosta naslova kojima bi se mogli pohvalit.“

Sarajevski „Buybook“ godišnje izdaje do 30 novih naslova, a evo što od domaćih autora, i to već u ponovljenom izdanju, izdvaja Haris Alić iz prodaje „Buybooka“.

„Knjiga se zove 'Kad sam bio hodža' Damira Ovčine. To je autobiografska knjiga o njegovom stradanju na Grbavici. On je cijeli rat tamo bio u radnom logoru, pokopavao je mrtve. Jedna bolna priča, ali veoma bitna.“

Najdragocjeniji element svakog Interlibera su deseci i deseci autobusa koji svakoga dana dovoze u Zagreb po nekoliko tisuća učenika iz osnovnih i srednjih škola iz gradova i mjesta širom Hrvatske.

Knjige za najmilije: Ivanela, Katarina i Anela


Ivanela, Anela i Katarina su prijateljice iz prvog razreda benkovačke Gimnazije, koje su ujutro u pola sedam sjele u autobus, sada su na Interliberu, a prije povratka u Benkovac prošetat će Zagrebom.

Sa Interlibera nose poklone – slikovnicu za brata, kriminalistički roman za prijateljicu te knjigu o biljkama za mamu. I, naravno, za sebe nekoliko dobrih naslova.