Indija i Rusija produžile sporazum o vojnoj saradnji

Ruski predsjednik Vladimir Putin i indijski premijer Narendra Modi u Nju Delhiju 6. decembar 2021.

Rusija i Indija potpisale su niz trgovinskih sporazuma kao i dogovora o naoružanju tokom posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina New Delhiju na razgovore sa indijskim premijerom Narendrom Modijem. Među dogovorima je i onaj da će Indija proizvesti više od 600.000 Kalašnjikova.

Putin je u Indiju otputovao sa ministrima odbrane i vanjskih poslova u posjetu tokom koje su zemlje ojačale svoju vojnu i tehničku saradnju do 2031. godine i kao o obećale da će povećati godišnju trgovinu na 30 milijardi do 2025. godine.

Ruski predsjednik se nalazi u posjeti Indiji usred sve zategnutijih odnosa između Rusije i Sjedinjenih Država, također ključnog indijskog saveznika, koji je izrazio rezerve prema rastućoj vojnoj saradnji između Moskvei Nju Delhija.

U zajedničkom saopštenju nakon razgovora navodi se da su Rusija i Indija “ponovile svoju namjeru da ojačaju odbrambenu saradnju, uključujući i zajednički razvoj proizvodnje vojne opreme.”

Pored dogovora da Indija proizvodi AK-203 puške, Rusija kaže da su zainteresovani u nastavak isporuke raketnih sistema protivazdušne odbrane S-400.

Indijski ministar vanjskih poslova Harsh Vardhan Shringla rekao je da su dvije zemlje potpisale 28 investicionih paktova, uključujući ugovore o čeliku, brodogradnji, uglju i energetici. Dodao je da je trenutno u procesu implementacije ugovor iz 2018. o S-400 raketnim sistemima.

“Snadbjevanje je počelo ovog mjeseca i nastavit će se”, rekao je on misleći na S-400.

Sporazum s Moskvom stavlja Indiju u opasnost od sankcija Sjedinjenih Država prema američkom zakonu iz 2017. čiji je cilj odvratiti zemlje od kupovine ruske vojne opreme.

Pročitajte i ovo: Američke sankcije Turskoj zbog ruske vojne opreme

Ruska naftna kompanija Rosneft saopštila je da su potpisali ugovor sa Indian Oil o isporuci dva miliona tona nafte Indiji do kraja 2022. godine.

Zemlje su također potpisale memorandum o razumijevanju da Rusija, između ostalih poslova, šalje neprekinute isporuke uglja Indiji kako bi podržali proizvodnju čelika.

Izvor: Reuters