Inauguriran Dmitrij Medvedev

Dimitrij Medvedev polaže zakletvu, 7. maj 2008.

Dmitrij Medvedev danas je inauguriran za trećeg predsjednika Rusije nakon raspada Sovjetskog saveza 1991. godine. Ceremonija je u Kremlju održana pred 2.400 uzvanika. Sutra bi novi predsjednik trebao predložiti i novog premijera. Pouzdano se zna da će to biti Vladimir Putin.
Ceremonija inauguracije održana je u veličanstvenoj dvorani Svetog Andreja, u Kremlju. Trajala je vrlo kratko, ali se svojom pompeznošću mogla mjeriti s onim s francuskog dvora. Sve je počelo ulaskom svečane straže koja je unijela simbole predsjedničke vlasti. Muzika iz opere Život cara, arija pod nazivom Budi slavan.

Uz rusku zastavu, predsjedničku knjigu i primjerak ruskog ustava koji su uneseni su u dvoranu Dmitrij Medvedev je preuzeo vlast.

Četrdestdvogodišnji Medvedev pobijedio je velikom većinom na martovskim predsjedničkim izborima. Svečano proglašenje predsjednikom i polaganje zakletve vrhunac su njegovog naglog uspona iz anonimnosti.

Pompezna ceremonija izraz je novog samopouzdanja koje resursima bogata Rusija sada osjeća, i kojeg je, svi su saglasni probudio Vladimir Putin. Govoreći na primopredaji dužnosti, bivši agent KGB-a je zahvalio svima koji su se srčano borili s njim, koji su ga razumjeli i podržavali predhodnih osam godina, boreći se "za pravednu stvar"

S predajom državnih sibola Dmitriju Anatoljeviču Medvjedevu želim mu sreću i uspjeh u predsjednikovanju Ruskom Federacijom. Podržimo ga zajedno.

Liberalni ekonomist Medvedev obavljao je dužnost Putinovog prvog zamjenika premijera i predsjedavajućeg Gazproma - ruske moćne monopolske naftne kompanije.

Njegove veze s predsjednikom bile su, medjutim, mnogo dublje. Pravnik po struci, Medvedev je u 1990-im bio asistent na Državnom univerzitetu St. Petersburga kada je postao stručni konsultant gradonačelnika - Vladimira Putina.

Iako je Vladimir Putin (55) predao vlast, njegova centralna uloga na ceremoniji odražava, medjutim, njegovu ključnu ulogu u budućoj ruskoj politici. U svom je nastupnom obraćanju Medvedev, osim uobičajenih fraza o zalaganja za Rusiju i svakog čovjeka, rekao i sljedeće

Od sveg se srca zahvaljuje Vladimiru Vladimiroviću Putinu za njegovu osobnu podršku koju mi je davao. Nadam se da će se to nastaviti i u budućnosti.

Putin je najpopularniji ruski političar, što mu daje golemi utjecaj nad čovjekom koga je odredio za nasljednika.


Analitičari tvrde da će se partnerstvo izmedju dvojice prijatelja nastaviti, ali da će i dalje biti zagonetka ko ima stvarnu vlast u Kremlju.