Ima li promjena godinu dana nakon izbora Vrhovnog državnog tužioca?

Vrhovni državni tužioc Ivica Stanković

Prošlo je godinu dana od izbora Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stanković. U prethodnom periodu tužilaštvo je važilo za jednu od najzatvorenijih i najneefikasnijih institucija u sistemu. Da li se u ovih godinu dana nešto promijenilo?

Do prije godinu dana tužilaštvo je od strane kritičara vlasti kvalifikovano kao neefikasno i potčinjeno. Optuživano je i za nestručnost sa argumentacijom da mnoge ozbiljne optužnice nisu izdržale sudsku provjeru. Otvoreno se sumnjalo i da se mnogi predmeti drže u fiokama, a tužilaštvu je često zamjerano da ignoriše prijave, dokaze i ozbiljne sumnje u rad onih koji uživaju političku zaštitu.

Izborom novog Vrhovnog državnog tužioca koji je po prvi put u Parlamentu biran dvotrećinskom većinom došlo je od određenih pomaka, ali većina naših sagovornika i dalje ocjenu o radu tužilaštva daje sa rezervom.

Dritan Abazović iz Ujedinjene reformske akcije kaže da je nakon početne skepse koja je pratila izbor VDT-a Ivice Stankovića, djelimično zadovoljan rezultatima tek nakon izbora glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića:

„Sada u posljednje vrijeme, da li je to posledica nekog pritiska ili očekivanje nekih međunaordnih aktivnosti, prije svega očekivanje pozivnice za NATO, možemo da konstatujemo određeni napredak, ali to je i dalje daleko od jednog sistematskog, institucionalnog uzdignuća tužilaštva i onoga što bi tužilaštvo trebalo da bude u budućnosti“.

Poslanik DEMOS-a Zoran Miljanić kaže da su određeni rezultati evidentni u poslednjih nekoliko mjeseci i da pozdravlja napore VDT-a i glavnog specijalnog tužioca da procesuiraju neke predmete koji se već godinama nalaze u fiokama:

„Međutim primjetno je da se većina predmeta odnosi na opštinu Budva, a nije valjda Budva čitava Crna Gora. Vjerovatno da i u ostalim opštinama kao i u ministarstvima ima takvih stvari, da ne zaboravim sektor javnih nabavki gdje je bilo preko milijardu ipo eura javnih nabavki, a da nemamo nijedan jedini procesuiran slučaj korupcije. Tako da ipak ocjenjujem da su ovo tek početni napori.“

U manjoj vladajućoj Socijaldemokratkoj partiji ne kriju zadovljstvo.

„Najkraće rečeno, SDP je zadovljan rezulatima VDT-a i specijalnog tužilaštva u posljednjih godinu dana," kaže portparol SDP-a Mirko Stanić.

U Demokratskoj partiji socijalista kažu da je ta partija zaslužna za kreiranje ambijenta u kojem se tužilaštvu omogućava nesmetan rad.

„U svakom slučaju rezulati su u ovom trenutku vidljivi a očekujemo da u narednom periodu to bude još uspješnije,“ smatra njihov poslanik Predrag Sekulić.

Opozicija međutim tvrdi da vlast i dalje pokušava ostvariti pritisak na tužilaštvo i da je i poslednjih mjeseci evidentna opstrukcija i pritisak koji imaju za cilj da se rad tužilaštva drži pod partijskom kontrolom.

„Primjetno je nešto što je totalni nonsens da režimski mediji stavljaju na tapet državnog tužioca i specijalnog tužioca vezano za brojne slučajeve što je dokaz jednog nepostojanja demokratske kulture i jasnog miješanja i pokušaja da se pravi pritisak na njihove buduće aktivnosti," smatra Abazović.

I Miljanić iz DEMOS-a primjećuje kampanju protiv tužilaštva:

„Što imamo priliku da vidimo u medijskim ppunktovima DPS-a, amožemo da primijetimo oprečne izjave iz DPS-a gdje jedan dan podržavaju aktivnosti tužilaštva, a drugi dan neki visoki funkcioner pokušava da opstruira ili da negira rezultate tužilaštva“.

Sekulić, međutim, podsjeća da bez političke volje DPS-a ne bi bile moguće ustavne izmjene, izbor VDT-a dvotrećinskom većinom kao ni, kaže Sekulić, zakonskih inovacija koje tužilaštvu olakšavaju rad:

„Nažalost, naše kolege iz dijela opozicije su zarobljene negdje u prošlosti. I bez obzira što pokušavaju da nametnu tezu o tome da nema političke volje više je nego očigledno da bez DPS-a svega ovoga ne bi bilo“.

Na pitanje da li u Socijaldemokratskoj partiji prepoznaju pokušaje opstrukcije rada tužilaštva Stanić kaže:

„Ne bih komentarisao koji su napadi, koje vrste napada na Vrhovno državno tužilaštvo, ono što i dlaje ponavljam je da svi društveni i politički činioci moraju dati puni doprinos kako bi tužialštvo bilo lišeno bilo kakvih uticaja sa strane, bilo kakvih uticaja dnevne politike, ili odnosa u svijetu medija i ostalih činilaca.“