Ima li Dodikova opasna utopija podršku Beograda

Milorad Dodik tokom jedne od poseta Beogradu

Predsednik Republike Sprske Milorad Dodik nastavlja sa provokativnim izjavama o tome da Republika Srpska vidi svoju budućnost sa Srbijom, ne u okviru BiH. Iako takvih političkih iskaza nema sa najuticajnijeg mesta u vlasti Srbije, nema ni reakcija na Dodikove političke provokacije.

Kakva je politika Srbije prema Sarajevu i Banjaluci i da li su srdačni zagrljaji u vidljivo prisustvo Dodika na svim važnijim manifestacijama i političkim događajima u Beogradu razlog za sumnju u iskrenost Beograda kada kaže da podržava celovitost BIH? O tome dva sagovornika RSE imaju različito mišljenje. Složni su, međutim, da više nije realna kalkulacija da Srbija očekuje kompenzaciju za gubitak Kosova u Republici Srspkoj.

Nedavno je Milorad Dodik u intervjuu Sputniku izjavio da se “ne može naći niko u Srpskoj ko se neće složiti sa tezom da je neminovno da jednog dana Republika Srpska i Srbija na neki način budu isto u državno-pravnom i političkom smislu”. Ovo je najeksplicitnija izjava o tome da Dodik računa na još jedno prekrajanje granica na Balkanu. Nije bilo reakcija sa najviših mesta u Beogradu.

Kako tu ćutnju razume Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam podseća i na otvaranje radova na mostu Bratunac - Ljubovija kada je Dodik rekao da se nada da Drina jednoga dana neće biti granica između dve države.

“Sve to ostaje bez ograđivanja s naše strane i faktički imamo kontinuitet svih naših politika u odnosu na Republiku Srspku”, kaže Popov.

Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku smatra, međutim,da Srbija u ovom trenutku ne radi ništa da bi takvu vrstu razmišljanja ohrabrila.

Aleksadar Popov kaže da se godinama zapravo ne menja odnos Beograda prema ovom političaru iz Republike Srspke, koga u jednom delu BiH smatraju glavnim kočničarem uspostavljanja funkcionalne države a u drugom čuvarem srpskog entiteta kao zaokružene države, čija je jedina smetnja - Sarajevo.

„Očekivalo se, kada je SNS došao na vlast, da će napraviti otklon od Dodika i njegove politike a to je i najavljivano, međutim to se nije desilo, naprotiv“, kaže Popov.“

"Naizgled se čini, na nekom formalnom nivou da se pokušavaju poboljšati odnosi sa BIH u celini, međutim sve je ostalo na tom nivou i to je kraj priče“, dodaje.

Aleksandra Joksimović pojašnjava da se Srbija zapravo izjavama da podržava jedinstvenu BIH ograđuje od Dodikovog političkog avanturizma:

„Mislim da se Srbija mnogo puta ogradila od takvih vrsta izjava, da je bilo garantovanje Dejtonskog sporazuma itd. Odnosno, pre svega mi se čini da Srbija u ovom trenutku nema kapacitet da se bavi i tim problemom.“

Aleskadra Joksimović kaže da je fokus politike Srbije Kosovo i Brisel, a da se u BiH naziru pozitivni procesi.

„U BiH u okviru Predsedništva se pojavio posle dužeg vremena političar, Mladen Ivanić, koji ima optimističan stav u vezi sa daljim razvojem situacije u BiH, što predstavlja pravo osveženje“, konstatuje Aleksandra Joksimović.

Oba naša sagovornika se slažu da politička trgovina – Kosovo za Republiku Srpsku - nema nikakvu realnu potporu, ni na jednoj merodavnoj političkoj adresi. Dodikov san, barem u doglednoj budućnosti, ostaće njegova neostvariva opasna utopija.