Dan kada je Mađarska napravila rupu u Željeznoj zavjesi

Stanovnik Istočne Njemačke maše zapadnonjemačkom zastavom dok prelazi iz Mađarske u Austriju 11. septembra 1989. godine, prvog dana ublaženih ograničenja na putovanja ka Zapadu.

Nekoliko mjeseci ranije, mađarski graničari su počeli demontirati ogradu sa bodljikavom žicom na austrijskoj granici u blizini Hegyeshaloma, oko 50 kilometara istočno od Beča. Uklanjanje dijela granične ograde u maju 1989. godine je predstavljao simboličan prvi korak dok se Mađarska pripremila da ublaži ograničenja na putovanja ka Zapadu.

Mađarski ministar vanjskih poslova Gyula Horn (desno) i njegov austrijski kolega Alois Mock presjekli su 27. juna bodljikavu žicu koja je označavala granicu u Sopronu u Mađarskoj. Ovom simboličkom gestom istaknuta je odluka Mađarske da prestane sa nadzorom svoje granice.

Izbjeglica iz Istočne Njemačke kampuje u svom automobilu ispred zapadnonjemačkog konzulata u Budimpešti 13. avgusta. Veliki broj Istočnih Nijemaca je tokom ljeta putovao u Mađarsku s redovnim turističkim vizama, a potom bi podnosili zahtjeve konzulatu za dozvolu ulaska u Zapadnu Njemačku.

Stanovnici Istočne Njemačke čekaju na vize ispred konzulata Zapadne Njemačke u Budimpešti, 14. avgust.

Izbjeglice iz Istočne Njemačke gledaju na austrijsku granicu u blizini mađarske posmatračnice, 17. avgust.

Plakat kojim se oglašava Panevropski izlet, događaj koji su organizovale mađarske opozicione stranke, 19. avgust. "Piknik" je bio zamišljen kao simboličan sastanak Nijemaca, Austrijanaca i Mađara na austrijsko-mađarskoj granici, na kojoj je kapija od bodljikave žice bila privremeno otvorena.

Nakon što su izbjeglice iz Istočne Njemačke saznale za Panevropski izlet s plakata i letaka, stotine ih je stiglo na lokaciju i projurilo kroz graničnu ogradu u Austriju.

Žena iz Istočne Njemačke grli svoje uplakano dijete s kojim se ponovo ujedinila nakon što su bili razdvojeni u gužvi tokom prelaska austrijske granice, 19. avgust.

Par iz Istočne Njemačke šeta u blizini izbegličkog kampa Csilleberc kod Budimpešte, 4. septembar. Više od hiljadu državljana Istočne Njemačke bilo je smješteno u kampu dok su čekali na ulazak u Zapadnu Njemačku.

Stanovnici Istočne Njemačke napuštaju kamp Zugliget u Budimpešti 10. septembra, nakon što su čuli da će im te večeri biti omogućeno da napuste Mađarsku. U ponoć je mađarska Vlada najavila da će otvoriti svoje granice istočnonjemačkim "turistima" bez odobrenja istočnonjemačkog ili sovjetskog rukovodstva.

Stanovnik Istočne Njemačke pokazuje novostečeni pasoš Zapadne Njemačke, neposredno prije prelaska u Austriju u noći sa 10. na 11. septembar.

Stanovnici Istočne Njemačke prelaze granicu iz mađarskog mjesta Hegyeshalom u Austriju, 11. septembar.

Dijete u automobilu na graničnom prelazu Hegyeshalom.

Mađarski carinik provjerava pasoše stanovnika Istočne Njemačke, 11. septembar.

Izbjeglice iz Istočne Njemačke pokraj svojih automobila nakon prelaska u Nickelsdorf, Austrija.

Stanovnici Istočne Njemačke se međusobno dočekuju na carini u Nickelsdorfu.

Drugi slave uz bocu pjenušca.

Porodica uklanja oznaku DDR-a (Njemačka Demokratska Republika, Deutsche Demokratische Republik) nakon prelaska u Klingenbach, Austrija.

Automobil iz Istočne Njemačke slijedi rukom napisan znak za Zapadnu Njemačku, odnosno Bundesrepublik Deutschland (BRD).

Izbjeglice iz Istočne Njemačke stižu iz Mađarske, preko Austrije, u izbjeglički kamp Hengersberg u njemačkom Passauu, 12. septembar. Procjenjuje se da je 70.000 stanovnika Istočne Njemačke pobjeglo na Zapad nekoliko dana nakon otvaranja mađarske granice.

Nasmijani par drži balon sa porukom "Topla dobrodošlica" u Passauu u Njemačkoj, nakon silaska sa voza koji je krenuo od jezera Balaton u Mađarskoj.