Uvođenje reda u "dvostruke" veteranske mirovine

Ilustracija

Ministarstva ratnih veterana Hrvatske i Federacije BiH pokreću reviziju mirovina kako bi se ustanovilo ima li onih koji po istom osnovu, odnosno za isti ratni put vuku mirovinu u obje države. Prema pisanju medija, na udaru bi se moglo naći i desetak generala Hrvatske vojske i HVO-a.

Ministarstva ratnih veterana Hrvatske i Federacije Bosne i Hercegovine najavile su reviziju korisnika mirovina i gubitak prava i pokretanje kaznenog postupka za one koji su dobijali mirovine u dvije države, a na temelju jednog te istog ratnog puta, odnosno jednog pravnog osnova. Prema pisanju „Slobodne Dalmacije“, na udaru bi se moglo naći bar deset dvostrukih generala, dakle - i Hrvatske vojske i HVO-a.

Dvostruki general Ljubo Ćesić Rojs u Hrvatskoj prima gotovo 8000 kuna, a u BiH 2000 konvertibilnih maraka, koji sada kompletno idu na otplatu Rojsovih kredita. Dvostruki general Vlado Džojić prima 9500 kuna u Hrvatskoj i 2000 konvertibilnih maraka u BiH, dvostruki general Stanko Sopta u Hrvatskoj prima 12800 kuna, a u BiH 1700 konvertibilnih maraka, a na popisu su još i dvostruki general Željko Glasnović i aktualni predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, koji je pred 2 godine zaledio obje svoje generalske mirovine, kako bi primao predsjedničku plaću.

Ljubo Ćesić Rojs


Zamjenica ministra hrvatskih branitelja Vesna Nađ u izjavi za RSE nije željela o imenima, ali potvrdila je da je bosansko-hercegovačka strana predložila razmjenu podataka o korisnicima veteranskih mirovina.

„Ne možete s istog osnova, dakle istog ratnog puta ili istog sudjelovanja u obrani suvereniteta neke države, i tamo i tu imati mirovinu, odnosno nekakvu naknadu. To treba sve utvrditi i razmijeniti podatke i onda će Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje utvrditi radi li se o osobama koje imaju mirovinu s istog činjeničnog osnova ovdje u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini“, ističe Nađ.

Okidač za reviziju

Fizički je nemoguće bilo u isto vrijeme biti u Hrvatskoj vojsci i u HVO-u, podsjećaju u ministarstvu. Međutim, prema podacima iz Registra hrvatskih branitelja, Živko Budimir i Stanko Sopta bilježe preko 1750 dana u Hrvatskoj vojsci, a Glasnović gotovo 1800 dana, iako se zna da je Budimir od 1992. nadalje u HVO-u, i slično.

Novinarka „Slobodne Dalmacije“ Zdravka Soldić Arar koja je prva i objavila podatke o korisnicima dvostrukih vojnih mirovina kaže za RSE kako su svi oni bili duboko uvjereni da nikada neće doći do uspoređivanja popisa u dvije države. Po njenoj ocjeni, sada im je glave došla gramzljivost njihovih kolega u kršenju zakona.

„Da nije bilo ovih tužbi protiv Republike Hrvatske zbog neisplate invalidnina, koju uzgred već primaju u BiH, mislim da ne bi došlo do ovako ozbiljnog pročešljavanja, uz činjenicu da u proračunima obje države postoji ozbiljan problem jer nema novca za mirovine. Mislim da je to bio neki okidač da se u ovaj proces revizije uđe ozbiljno“, zaključuje ona.

Ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić u svom komentaru na ovaj slučaj u jednom hrvatskom dnevniku ironično kaže kako se „i ovdje ljubav prema domovini, Hrvatskoj ili BiH – svejedno - dokazivala količinom novca koju si od nje povukao“. Protiv onih za koje se utvrdi da su prekršili zakon pokrenut će se kaznene prijave, međutim Matić u izjavi za Hrvatski radio ne vjeruje da će doći i do povrata protuzakonito dobijenih mirovina.

„Naravno da bi uvijek bila logika da se vrati i ono što je nepripadajuće, ali bit ću zadovoljan ukoliko to utvrdimo i toga dana prekinemo sa isplatom nepripadajućih prava. Naravno da ostaje jedna bol – zašto to oni ne bi vratili, međutim svjesni smo što bi to dalje izazvalo“, kaže Matić.

Matić u svojoj izjavi nije pojasnio kojih se to reakcija plaši.