Utrka za lidera SDP-a: Bivši ministri i 'stara garda'

Čini se da je izborni poraz bio tek dobar povod Zoranu Milanoviću za najavu odlaska sa mjesta stranačkog šefa

Paralelno sa početkom pregovora o formiranju nove Vlade, hrvatski mediji i javnost bave se odgovorom na pitanje - tko je mogući nasljednik Zorana Milanovića na čelu Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske? Vrti se nekoliko imena, od kojih su tri najozbiljnija - dvojice bivših ministara iz Milanovićeve Vlade i pripadnika "stare garde" socijaldemokrata europarlamentarca Tonina Picule. Unutarstranački izbori bi trebali biti do kraja godine.

Čini se da je izborni poraz bio tek dobar povod Zoranu Milanoviću za najavu odlaska s mjesta prvog čovjeka Socijaldemokratske partije Hrvatske.

Jedan Milanoviću nesklon, ali obično dobro obaviješten portal kaže da je ovaj diplomirani pravnik sa magisterijem iz međunarodnih odnosa još u proljeće dogovorio posao pomoćnika šefa pravne službe u londonskom sjedištu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). I dok to iz stranke ne potvrđuju, ali i ne demantiraju, krenula je bitka za njegovog nasljednika.

Nekoliko je imena u igri - bivši ministar unutarnjih poslova u Milanovićevoj Vladi Ranko Ostojić, koji je i objavio svoju namjeru da preuzme SDP, bivši ministar prometa Siniša Hajdaš - Dončić, zatim socijaldemokratski europarlamentarac i veteran SDP-a još od početka devedesetih Tonino Picula, za kojeg neki mediji navode da bi kao umjerena osoba nasuprot konfliktnom Milanoviću bio bolji lider SDP-a, a više po volji i europskim socijalistima, bivši koprivnički gradonačelnik, a sada direktor "Podravke" Zvonko Mrsić i Milanovićev izazivač na prošlim unutarstranačkim izborima, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, koji će o svojoj kandidaturi sutra izvijestiti javnost.

Po ocjeni bivše istaknute socijaldemokratske političarke Mirele Holy, koja je jedno vrijeme bila i ministrica zaštite okoliša u Milanovićevoj Vladi, favoriti su Ostojić i Picula, a koje su njezine prognoze za izbore koji su propisani po načelu "jedan čovjek – jedan glas".

Mirela Holy: Ranko Ostojić će imati vjerojatno daleko najveću podršku

"Mislim da će Ranko Ostojić imati vjerojatno daleko najveću podršku stranačke infrastrukture, što nije zanemarivo, i mislim da u ovom trenutku on ima više šanse da dobije poziciju predsjednika stranke nego što to ima Tonino Picula", ocjenjuje Holy.

Politički analitičar Ivan Rimac, koji se inače s Mirelom Holy slaže u ocjeni da je Milanović stranku ostavio kadrovski i idejno osiromašenu, procjenjuje u izjavi za RSE da bi Picula sa svojim europskim iskustvom mogao biti dobro prijelazno rješenje, a da su bivši ministri loši kandidati, jer su svoje resore vodili - loše. Ostojić je još najsimpatičniji, kaže Rimac.

"Međutim, on je čovjek od 'emergentnih' situacija, koji na terenu – u poplavi, u izbjegličkim krizama i slično – odlično funkcionira, ali kada se vrati u kancelariju faktički je nefunkcionalan", konstatira Rimac.

Novinarka portalaforuma.tm Sandra Bartolović, koja također negativno vrednuje Milanovićev mandat na čelu SDP-a, vjeruje da bi Picula kao novi predsjednik stranke bio najbliži socijaldemokratskim vrijednostima, a za bivše ministre kaže:

"Ako na čelo SDP-a dođe Siniša Hajdaš - Dončić, čemu je onda Milanović odlazio? Jer, Hajdaš - Dončić mu je bio desna ruka, direktor kampanje. Hajdaš - Dončić je praktički projekt Zorana Milanovića, dakle to bi bilo 'sjaši Kurta da uzjaše Murta'. Ranko ostojić naginje dosta toj Milanovićevoj liniji, međutim ima tog nekog fajterskog duha i ima nešto ljevičarskiju liniju od Milanovića. Njega bi trebalo malo ozbiljnije razmotriti."

Mirela Holy za Ostojića kaže da je - iako dugogodišnji vrlo blizak Milanovićev suradnik - pravi socijaldemokrat po vrijednostima, ali da nije sigurna kako bi on upravljao stranačkom organizacijom.

"On ima jedno nasljeđe policijsko-obavještajnog mentaliteta, tako da očekujem da će se - ako on postane predsjednik SDP-a - taj njegov profesionalni angažman osjetiti i u upravljanju strankom", navodi Holy.

Iz SDP-a su potvrdili da bi se unutarstranački izbori za Milanovićevog nasljednika trebali održati do kraja godine.