Policija i dalje traga za Pink Pantherom, navodno iz BiH

Scotland Yard vjeruje da je osoba sa ove fotografije Vinko Osmakčić

Britanski Scotland Yard u četvrtak je osumnjičio Vinka Osmakčića, poznatog člana kriminalne grupe u medijima nazvane Pink Panther za pljačku tri prstena s briljantima vrijedna dva milijuna engleskih funti. On je pljačku počinio u srpnju prošle godine u Londonu sa još nepoznatim suradnikom.

Policija moli sve koji nešto znaju o njegovom kretanju da im to dojave. Kažu da se najvjerojatnije ne nalazi u Velikoj Britaniji, već negdje u Europi, a da koristi i imena Vinko Tomić i Juro Markelić. Policija tvrdi da je vrlo vjerojatno umiješan i u niz drugih krađa izuzetno vrijednog nakita širom Europe.

Banda Pink Panther grupa je od više desetaka kriminalaca s područja bivše Jugoslavije koji su – prema podacima Interpola – u preko 30 zemalja u razdoblju od 1999. do 2015. godine počinili preko 380 oružanih pljački u kojima su ukradene dragocjenosti vrijedne 290 milijuna engleskih funti. Glavni su im cilj draguljarnice u bogataškim oazama poput Monaca ili Saint-Tropeza, ili u elitnim predgrađima Pariza, Ženeve ili Tokija, ali ordiniraju i drugdje.

Kako prenose mediji, poznavatelji njihovih aktivnosti kažu da ukradeni briljanti završavaju u Antwerpenu, ukradene satove se do kupaca u Rusiji ili Srbiji prevozi sakrivene u automobilima, a da dio ukradenog novca također završava u Srbiji.

Bosanskohercegovački mediji ranije su objavili kako je Osmakčiću pravo ime Juro Markelić, i da je Hrvat iz Zvonika u Bosni i Hercegovini. Britanski Independent upozorava da niti ovo nije nužno njegov pravi identitet, jer je on sam kasnije američkoj Domovinskoj sigurnosti kazao kako je u tri navrata ušao u Sjedinjene Države s vizama dobivenim korištenjem krivotvorenog bosanskog pasoša.

Za njega se tvrdi da je sudjelovao u ratu u BiH, da je u drugoj polovici devedesetih započeo s kriminalnim aktivnostima, i da je sudjelovao u svim važnijim akcijama Pink Panthera, ali da je do sada prolazio s minimalnim kaznama.

U Las Vegasu je 2002. godine s četvoricom suradnika ukrao "milenijsku ogrlicu" od 96-karatne platine, rijetkih zapadnokaripskih crnih koralja i 2.000 dijamanata vrijednu milijun dolara, ali – nakon što je uhićen – uz pomoć vrlo skupog advokata kažnjen je sa svega godinu dana zatvora i novčanom kaznom. Potom je iz Nevade izručen Kaliforniji gdje je za krađu "tešku" 50.000 dolara dobio sedam mjeseci, a potom je na Havajima osuđen na 21 mjesec zbog krađe Piaget ručnih satova ukrašenih dijamantima vrijednih milijun dolara, ali je pušten nakon osam mjeseci.

U lipnju 2009. godine policija ga je uhitila u Monte Carlu nakon što je nekoliko dana iz automobila "snimao" ulaz u draguljarnicu smještenu u kockarnici, ali je nakon nekoliko mjeseci pušten iz zatvora. Londonska policija povezala je Osmakčića/Markelića sa pljačkom briljantnih prstena upravo po snimci njihovog uhićenja pred draguljarnicom. Od tada pa do londonske operacije prošlo godine izgubio mu se svaki trag.

Bandu Pink Panther povezuje se s krađom ogrlice sa 116 dijamanata u Tokiju 2004. godine, vrijedne 17 milijuna engleskih funti, koju su izveli srpski državljani Đorđe Rasović i Aleksandar Radulović, a u pljački 2007. godine u Dubaiju koja je trajala ukupno 55 sekundi ukrali su nakita za 3,5 milijuna američkih dolara. U toj pljački sudjelovalo je šest srpskih državljana, jedan crnogorski i jedan državljanin BiH, navode mediji.

Pred tri mjeseca švicarska policija uhitila je četvoricu srpskih državljana, članova bande Pink Panther (od toga trojicu i s dvojnim državljanstvom drugih eksju država) pod sumnjom da su planirali pljačku zlatarne u Luganu. Jedan od njih poznat je policiji iz pljačke u Dubaiju. Zbog toga što je Švicarska zbog velikog broja bogataša iz cijelog svijeta koji tamo dolaze omiljena meta napada Pink Panthera, švicarska policija intenzivirala je suradnju s Europolom i potpisala posebne sporazume o suradnji s policijama Srbije i Crne Gore.

U ožujku ove godine španjolska policija je uhitila člana Pink Panthera Crnogorca Radovana Jelušića koji je u Crnoj Gori osuđen na pet i pol godina zbog krađe dijamanata 2007. godine u Tokiju.

Krajem prošlog mjeseca u Austriji su uhićena četvorica pljačkaša iz Srbije, koji su godinu ranije opljačkali zlatarnicu u Eisenstadtu (Železnom), a koji su potom kriminalnu rabotu nastavili po Njemačkoj. I za njih se pretpostavlja da su članovi banke Pink Panther. Policijski inspektor Aloiz Lerner kazao je medijima kako je ovo uhićenje rezultat suradnje policija Austrije, Srbije. Italije i Njemačke.

U Hrvatskoj je zadnji pokušaj djelovanja bande Pink Panther zabilježen pred tri godine. Šestero članova bande - tri državljana Srbije, dva državljana Bosne i Hercegovine i jedan državljanin Crne Gore uhićeni su 3. lipnja 2015. godine, nakon što je praćenjem i prisluškivanjem utvrđeno da planiraju napad na blindirano vozilo s novčanom pošiljkom za što su trebali koristiti moćne automobile, odore specijalne policije i oružje koje je kod njih pronađeno.