Hodočašće sa ograničenjima i ove godine

Odeveni u belo i opremljeni kišobranima da se zaštite od užarenog letnjeg sunca, 60.000 građana i stanovnika Saudijske Arabije obavlja godišnje hodočašće, što je vitalna obaveza svakog muslimana koji to može sebi da priušti.

Brojka od 60 hiljada hodočasnika izuzetno je mala, u poređenju sa 2,5 miliona, koliko je zabeleženo 2019. godine.

„Molim se Bogu da stane na kraj korona virusu, koji nas je jako uplašio i situaciju učinio veoma teškom“, rekao je palestinski hodočasnik Hassan Jabari.

U Saudijskoj Arabiji, odnosno u Meki i Medini, najsvetija su mesta islama.

Kraljevstvo nastoji da obezbedi mirno hodočašće.

Kako je ove godine glavna briga korona virus, vlasti su dozvolile učešće samo hodočasnicima između 18 i 65 godina koji su u potpunosti vakcinisani ili imunizovani protiv virusa i ne boluju od hroničnih bolesti.

Roboti se koriste za dezinfekciju Velike džamije u Meki i njenog dvorišta i za distribuciju boca vode Zamzam, izvađene iz svetog bunara u Meki, kako bi se smanjila interakcija između ljudi i osigurala fizička udaljenost.

Termalne kamere na ulazu u Veliku džamiju nadgledaju temperaturu ljudi. Hodočasnicima je ponuđeno oko 3.000 električnih invalidskih kolica, koja takođe nose elektronske GPS narukvice za identifikaciju.

Male grupe hodočasnika, s maskama na licima, posetile su Kabu u subotu - najsvetiju strukturu u islamu i smernice koje muslimani slede da bi se molili - dok zdravstveni radnici nadgledaju njihova kretanja.
 

Potom su hodočasnici krenuli put Mine, sedam kilometara severoistočno od Velike džamije u Meki, gde su proveli dan moleći se, pre nego što su krenuli na planinu Arafat, gde je prorok Muhamed održao poslednju besedu.

Oko 500 zdravstvenih dobrovoljaca je u pripravnosti da pruže medicinsku pomoć, dok su postavljena 62 ekrana za prenošenje informacija i savetovanja na različitim jezicima.

Tokom godina, saudijsko kraljevstvo potrošilo je milijarde dolara kako bi učinilo jedno od najvećih svetskih hodočašća sigurnijim.

Hodočašće je glavni izvor prihoda Saudijske Arabije od smeštaja vernika, njihovog transporta, poreza i poklona.

Hodočašće se završava proslavom Kurban-bajrama, inače poznatog kao praznik prinošenja žrtve.