High-Tech autobus, spas za ranjene ukrajinske vojnike

Volodimir, 22, pripadnik bolničkog medicinskog bataljona, ukrajinske organizacije dobrovoljnih medicinskih stručnjaka, stoji ispred autobusa intenzivne nege u istočnoj Ukrajini 11. aprila. Autobus oslikan suncokretima - nacionalnim cvetom Ukrajine - bio je dobrodošlo utočište za teško povređene vojnike kojima je potrebna medicinska pomoć koju nije moguće dobiti u blizini fronta.
 

Sa šestokrevetnom jedinicom intenzivne nege i prostorijom za više njih, autobus "Avstriika", nazvan po preminulom austrijskom dobrovoljcu, do sada je evakuisao skoro 600 ljudi.
 

Ruslan, 26-godišnji dobrovoljac bolničar, daje vodu ukrajinskom vojniku ranjenom u Bahmutu.
 

Ruslan i Volodimir, doktori pripravnici, koriste mobilnu aplikaciju za pregled vitalnih organa teško povređenog vojnika. Dobrovoljci moraju da rade pod okriljem mraka kako bi ukrcali ranjene vojnike u preuređeni autobus i odvezli ih u vojnu bolnicu u gradu Dnjepru gde mogu da dobiju odgovarajuću medicinsku pomoć.
 

Tokom putovanja, medicinski tim stabilizuje najteže slučajeve dok komuniciraju sa bolnicom u Dnjepru kako bi se pripremili za njihov dolazak.

 

Povređeni ukrajinski vojnik čeka transfer.
 

"Trenutno postoji samo jedan autobus u funkciji, ovaj koji sada koristimo", kaže Volodimir. "Ali kupili smo još dva autobusa. Mi ih opremamo i biće u funkciji u najkraćem mogućem roku. Ne mogu da vam kažem kada tačno, ali mislim da će za mesec-dva biti potpuno operativne".
 

Projekat autobusa hitne pomoći deo je šire mreže timova za evakuaciju u Ukrajini, koji povezuje vojnike u rovovima sa malim timovima na pozadinskim pozicijama, zatim sa terenskim bolnicama, malim obližnjim objektima i na kraju sa velikim centrima za ozbiljne slučajeve.