MUP KS: Policajci koji su uhapsili Nidžaru Ahmetašević počinili 'težu povredu dužnosti'

Novinarka i aktivistica Nidžara Ahmetašević uhapšena je 6. marta u Sarajevu

Dva policajca Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) počinili su težu povredu službene dužnosti prilikom privođenja novinarke Nidžare Ahmetašević u martu 2021. godine, utvrđeno je nakon unutrašnje kontrole MUP-a KS.

Novinarka i aktivistica Nidžara Ahmetašević uhapšena je 6. marta u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu prilikom snimanja pripadnika policije KS koji su izdavali prekršajne naloge vozačima nepropisno parkiranih vozila.

Iz Uprave policije MUP-a KS tada je saopšteno da je Ahmetašević uhapšena "jer je narušavala javni red i mir" i "jer je odbijala da postupi po naređenju policije", zbog čega će protiv nje biti pokrenut prekršajni postupak.

Pročitajte i ovo: Novinarka Nidžara Ahmetašević nakon hapšenja: Godinama trpim torturu policije

Advokat Muhamed Čučak rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je problem nastao jer je Ahmetašević htjela da snimi evidentiranje nepropisno parkiranih vozila i izdavanja prekršajnih naloga vlasnicima.

Iako joj je određeno zadržavanje od 24 sata, na slobodu je puštena iste večeri.

Protiv dvojice policajaca koji su uhapsili Ahmetašević otvorena je unutrašnja istraga, a MUP je Nidžari Ahmetašević izdao prekršajni nalog u iznosu od 501 konvertibilne marke (oko 250 eura) za narušavanje javnog reda i mira.

Brojne organizacije i javne ličnosti izrazile su protest zbog njenog privođenja, posebno zbog primjene sile i neprimjerenih riječi koje su joj upućivali pripadnici MUP-a KS.

Izvještaj o provedenoj unutrašnjoj istrazi protiv dva policajca dostavljen je u dalju nadležnost disciplinskom tužiocu u Upravi policije MUP-a KS radi pokretanja disciplinskog postupka.

Ahmetašević je dugogodišnja novinarka koja se bavi pitanjem ratnih zločina i prava žrtava. Posljednjih godina je fokusirana na zaštitu prava ljudi u pokretu. Zbog konstantnih prijetnji koje dobija, od nedavno je pod zaštitom organizacije Front Line Defenders. Urednica je i regionalnog portala Kosovo 2.0.