U Sarajevu uhapšen Senaid Memić, ambasador BiH u Maleziji

Ambasador BiH u Maleziji i bivši načelnik sarajevske opštine Ilidža Senaid Memić

Policija Kantona Sarajevo je u četvrtak, 11. maja uhapsila Senaida Memća, bivšeg načelnika sarajevske Opštine Ilidža.

Memić je trenutno ambasador Bosne i Hercegovine u Maleziji, a uhapšen je po nalogu Tužilaštva KS.

"Senaid Memić se tereti da je tokom mandata od 2013. do polovine 2017. godine nezakonito izdao više dozvola u vezi gradnje objekata investitora Panamera, Malak group, te parking Opštine Ilidža koji je dat na korištenje UO "Brajlović", navodi se u izjavi u Tužilaštvu KS u četvrtak navečer.

Prethodno je iz ove institucije saopšteno da je Memić osumnjičen zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Memić je kadar Stranke demokratske akcije (SDA) i ta politička partija ga je predložila na ambasadorsku poziciju 2020. godine.

Jedan je od osnivača SDA.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH na Twitteru je podržalo rad istražnih i pravosudnih organa BiH.

"U domenu svoje odgovornosti MVP BiH omogućit će neometano funkcionisanje diplomatsko-konzularnog predstavništva u Maleziji bez obzira na novonastale okolnosti lišenja slobode amb. Senaida Memića" stoji u objavi zvaničnog profila MVP BiH gdje se takođe dodaje da "eventualno imenovanje novog ambasadora isključiva je nadležnost Predsjedništva Bosne i Hercegovine".

Šta se zna o firmama kojima je izdata dozvola?

"Panamera" je društvo sa ograničenom odgovornošću za trgovinu i usluge u Sarajevu. Ova firma je izgradila stambeno-poslovni objekat na području Opštine Ilidža. U profilu kompanije se navodi da je osnovana 2011.godine.

Na zvaničnoj stranici grupacije "Malak" piše da je vlasnik biznismen iz Saudijske Arabije. Firma se bavi "investicijama u oblasti drvne industrije, hotelijerstva, građevinarstva, te prometa nekretninama".