Crna lista: Ubijeni iranski naučnici

Mohsen Fakhrizadeh (1961-2020) 

Fakhrizadeh je bio član iranskog tvrdog korpusa garde Islamske revolucije. Fizičar
je opisan kao "mozak" iza iranskog nuklearnog programa.

 

Fakhrizadehov automobil izrešetan mecima nakon smrtonosnog napada u blizini Teherana 27. novembra. Prvobitni izvještaji sugerišu da je nekoliko naoružanih napadača napalo automobil fizičara nakon detonacije bombe u blizini.

Ali Iran od tada tvrdi da je u napadu korištena "elektronska oprema" sa daljinskim upravljanjem i da na mjestu događaja nije bilo nijednog atentatora. Slike koje su objavili iranski državni mediji pokazuju lokvu krvi na cesti pored automobila- na ovoj fotografiji, kao i ostatke velike eksplozije koja je prekrila put na kojem je fizičar ubijen.

Mostafa Ahmadi Roshan (1979-2012)
 
Roshan je bio akademik koji je također radio u iranskom pogonu za obogaćivanje nuklearnog oružja Natanz.

Peugot 405 kojim je Roshan vozio kada je ubijen u januaru 2012. godine, izložen u Teheranu. Prema svjedocima, jedan od dvojice vozača na motociklu zalijepio je magnetnu bombu na vrata Roshanovog automobila, a zatim nestao u prometu prije nego što je eksploziv aktivirao. Eksplozija je takođe usmrtila Roshanovog vozača.
 

Majid Shahriari (1966-2010)
 
Shahriari je bio nuklearni naučnik koji je surađivao s Iranskom organizacijom za atomsku energiju.
 
 

Shahriarijevo vozilo nakon što je ubijen u eksploziji u Teheranu u novembru 2010. Naučnika je ubila i bomba koju su mu motociklisti pričvrstili na vrata.
 

Massud Ali-Mohammadi (1959-2010)
 
Ali-Mohammadi je bio profesor fizike na Univerzitetu u Teheranu i, prema riječima njegove supruge, potajno je bio uključen u iranski nuklearni program.
 

Kapija sa gelerom na mjestu ubistva Ali-Mohammadija u predgrađu Teherana. Fizičar je ubijen kada je parkirani motocikl opremljen usitnjenim eksplozivom eksplodirao u blizini njegovog automobila dok je u januaru 2010. godine krenuo na posao.

Ardeshir Hosseinpur (1962-2007)
 
Hosseinpur je bio profesor fizike i stručnjak za elektromagnetizam. Preminuo je u Isfahanu u januaru 2007. godine pod misterioznim okolnostima. U nekim se izvještajima kaže da je bio "ugušen plinom", dok su drugi tvrdili da je ubijen trovanjem radijacijom. Iako su mnogi ljudi sumnjali u izraelsku umiješanost u njegovu smrt, njegova je sestra kasnije tvrdila da ga je ubio iranski Islamsko-revolucionarni korpus garde nakon što je odbio pomoći Iranu u razvoju nuklearnog oružja.