Grčka vratila hiljade migranata koji pokušavaju preći iz Turske

Migranti iz Afganistana stižu na grčko ostrvo Lesbos 2. marta

Afganistanski migranti izlaze iz čamca na plaži u blizini sela Skala Sikamias na grčkom ostrvu Lesbos nakon što su prešli dio Egejskog mora iz Turske.

Migranti iz Afganistana šetaju obalom nakon što su 2. marta stigli u blizinu sela Skala Sikamias na grčkom ostrvu Lesbos. Dan ranije, grčka policija saopštila je da je najmanje 1.000 migranata stiglo do grčkih istočnih egejskih ostrva.

Afganistanac nosi svog sina nakon što je stigao na ostrvo Lesbos. Prema sporazumu s Europskom unijom iz 2016. godine, Turska je ograničila migracijske tokove iz Sirije i drugih zemalja u Evropu.

Izbjeglice se udaljavaju od grčko-turske granice nakon što su spriječene da uđu u Grčku 2. marta u blizini rijeke Meric.

Migranti u nadi da će stići do Grčke dobijaju hranu u blizini graničnog prelaza Pazarkule kod Edirnea, u Turskoj.

Djeca izbjeglice iz Sirije viđene su blizu turskog graničnog prelaza Ipsala s Grčkom 2. marta usljed eskalacije sirijskog sukoba, turski mediji su izvijestili da stotine migranata prelaze sa turske granice s Grčkom i Bugarskom nakon što je citirani visoki dužnosnik izjavio da je Ankara odlučila "ne zaustaviti sirijske izbjeglice da stignu u Europu".

Migranti pokušavaju da presjeku graničnu ogradu na tursko-grčkoj granici kod granične kapije Pazarkule u blizini Edirnea u Turskoj 2. marta.

Migranti iz Pakistana sjede na cesti blizu turskog graničnog prijelaza Ipsala s Grčkom 2. marta. Europska unija se 2016. obavezala da će Turskoj pružiti pomoć od 6 milijardi eura za smještaj izbjeglica i migranata. EU je navela da očekuje da će Turska "podržati" svoju stranu sporazuma nakon "opasne" vojne eskalacije u Siriji.

Migrant bježi da izbjegne suzavac koji je grčka policija ispalila tokom sukoba u blizini prelaza Pazarkule u blizini Edirnea, na tursko-grčkoj granici, u ponedjeljak, 2. marta.

Migranti u oblaku suzavca u blizini turskog graničnog prelaza Pazarkule 2. marta, glasnogovornik grčke vlade Stelios Petsas optužio je Tursku za pokušaj orkestriranja krize i rekao da "ovaj pokret Turska vodi i ohrabruje".

Migranti čekaju 2. marta na grčko-turskoj granici u blizini sela Kastanies.

Migrante iz Irana zadržale su grčke vlasti u selu Kastanies blizu grčko-turske granice u nedjelju, 1. marta.

Dijete leži na vreći dok se migranti odmaraju na putu za Grčku u blizini graničnog prelaza Pazarkule, blizu Edirnea u Turskoj.

Migranti se 1. marta okupljaju na rijeci Meric u blizini granične kapije Pazarkule kod Edirnea u Turskoj.

Mladi migranti zagrijavaju se kod vatre blizu autoputa u blizini prilagođene stanice u Ipsali na tursko-grčkoj granici dok pokušavaju ući u Grčku, u Ipsali, 1. marta 2020. godine.

Izbjeglice od 1. marta odmaraju na autobusnoj stanici u Edirneu u Turskoj, dok čekaju i nadaju se ulasku u Grčku.

Grčka vojska ispalila je suzavce usred sukoba s migrantima u blizini kontrolnog punkta Kastanies na grčko-turskoj granici 1. marta.

Izbjeglice su se pomoću užadi vratile na tursku stranu granice nakon što su se zaglavile na malom otoku na rijeci Meric.

Migrant nosi svoju bebu dok korača željeznicom prema rijeci Meric, u blizini Edirnea, da bi se vozio čamcem za pokušaj ulaska u Grčku prelaskom rijeke 1. marta 2020. godine.

Izbjeglice i migranti u blizini carinske stanice Ipsala na tursko-grčkoj granici dok su pokušavali ući u Grčku.

Djeca migranata čekaju u blizini Skale Sykamineas na grčkom ostrvu Lesbos nakon što su 1. marta prešli Egejsko more između Turske i Grčke.

Grupa migranata odmara se uz vatru dok čekaju da pređu rijeku Meric kako bi 1. marta stigli do Grčke na tursko-grčkoj granici.

Migranti se okupljaju unutar zaštitnog područja između Turske i Grčke, na Pazarkuleu, u okrugu Edirne, 29. februara.

Ozlijeđeni se udaljava od sukoba s grčkom policijom u tampon zoni duž granice između Turske i Grčke u blizini Edirnea u Turskoj.

Migranti uhvaćeni u tampon zoni između granice između Turske i Grčke blizu Edirnea, u Turskoj, 29. februara.

Muškarac pomaže mladiću da hoda nakon silaska sa čamenog čamca sa 54 afganistanske izbjeglice koji su 28. februara pristali na grčko ostrvo Lesbos.